آزمون آیلتس (IELTS) مخفف International English Language Testing System می باشد. آیلتس، آزمون زبان انگلیسی در سطح بین المللی است که با همکاری مشترک دانشگاه کمبریج، کنسولگری انگلستان و سازمان IDP استرالیا برگزار می شود و نشان دهنده ی توانایی افراد در بکارگیری زبان انگلیسی برای برقراری ارتباط در محیط های اجتماعی، کاری و آکادمیک است.
این آزمون در بیش از ۲۷۰ مرکز واقع در ۱۱۰ کشور مختلف دنیا برگزار می شود.
در خصوص اهمیت نمره ی آزمون آیلتس باید گفت: برای مهاجرت به کشورهای کانادا، استرالیا و نیوزیلند داشتن مدرک آیلتس الزامی است و نمره ی این آزمون برای بسیاری از دانشگاه ها، صنایع دولتی و غیره در کشورهایی مانند کانادا، استرالیا، انگلستان و نیوزیلند، ملاک اصلی برای ارزیابی شایستگی افراد است.
انواع آزمون آیلتس
آزمون آیلتس (IELTS) در دو دسته بندی General(عمومی) و Academic (آکادمیک) برگزار می شود.
مدل جنرال یا عمومی آزمون آیلتس، توانایی داوطلب را در بکارگیری زبان انگلیسی در موقعیت های کاری و اجتماعی ارزیابی می کند و مدل آکادمیک، نیز توانایی داوطلب را در استفاده از زبان انگلیسی در مقاطع تحصیلی کارشناسی و تحصیلات تکمیلی مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد.
* نکته: مدرک آیلتس جنرال همچنین برای اشخاصی که قصد مهاجرت به استرالیا، کانادا و یا نیوزیلند را دارند، الزامی است.
آزمون آیلتس با چه روش هایی برگزار می شود؟
آزمون آیلتس به دو روش کتبی و رایانه ای برگزار می شود. در روش کتبی داوطلبان سوال ها را روی برگه گرفته و سپس با مداد جواب ها را در پاسخنامه وارد می کنند. در روش رایانه ای سوال ها و پاسخ آنها بر روی رایانه های مرکز در مقابل داوطلبان قرار می گیرد و آنها با استفاده از کیبورد و ماوس پاسخ ها را بر روی رایانه وارد می کنند.
برگزاری آزمون آیلتس به هر دو روش از نظر زمان، محتوا، نوع سوالات، نحوه برگزاری آزمون Speaking و رعایت موارد امنیتی یکسان هستند.
آزمون آیلتس شامل چه بخش هایی است؟
آزمون آیلتس شامل چهار بخش است که عبارتند از:
* بخش اول: Listening (شنیداری)
* بخش دوم: Reading (خواندن)
* بخش سوم: Writing (نوشتن)
* بخش چهارم: Speaking (مکالمه یا گفتاری)
بخش های مختلف آزمون همگی در يك روز برگزار می شود و آزمون مصاحبه نیز يك هفته قبل يا بعد از آزمون كتبي انجام می شود.
مراحل آزمون آیلتس
آزمون آیلتس در دو مرحله برگزار می شود، که عبارتند از:
* مرحله ی اول: این مرحله از آزمون کتبی است و مهارت های شنیداری، خواندن و نوشتاری داوطلبان را مورد ارزیابی قرار می دهد و انجام آن دو ساعت و چهل دقیقه طول می کشد.
* مرحله ی دوم: این بخش از آزمون آیلتس مرحله ی گفتاری است که مهارت صحبت کردن داوطلبان به زبان انگلیسی ارزیابی می شود.
بخش اول Listening (شنیداری)
بخش Listening آزمون آیلتس شامل چهار قسمت است و برای هر بخش آن 10 سوال (جمعا 40 سوال) طراحی می شود و زمان پاسخگویی به سوالات آزمون Listening تقریبا 40 دقیقه می باشد.
این بخش از آزمون، مهارت داوطلب در فهمیدن موضوع اصلی گفتگو و مکالمه، داده های پراکنده و گوش دادن به موضوعات مختلف را ارزیابی می کند و شرکت کننده در آزمون فقط یک مرتبه فرصت دارد تا به هر گفتگو گوش دهد.
بخش Listening آیلتس موضوعات مختلفی را در بر می گیرد، که شامل:
* مکالمه ی روزمره که بین دو شخص انجام می شود.
* یک فرد پیرامون یک موضوع عمومی و روزمره صحبت می کند.
* گفتگو بین چند نفرکه بیشتر جنبه علمی یا آموزشی دارد.
* فردی در خصوص یک موضوع علمی یا تخصصی صحبت می کند و اطلاعات تخصصی و دقیقی ارائه می دهد که دارای داده ها و نکات زیادی بوده و داوطلب باید بتواند داده ها را از هم تفکیک نماید.
پس از اتمام سی دی، داوطلب در آزمون کتبی ۱۰ دقیقه و در آزمون رایانه ای ۲ دقیقه زمان دارد تا جواب ها را از دفترچه سوالات به پاسخنامه منتقل کند.
بخش دوم Reading (خواندن)
در این بخش از آزمون به جنرال ریدینگ یعنی خوانداری عمومی و آکادمیک ریدینگ یعنی خوانداری آکادمیک یا دانشگاهی به طور خلاصه اشاره می کنیم.
بخش جنرال ریدینگ (خوانداری عمومی): ر بخش جنرال ریدینگ آزمون آیلتس دفترچه ای دارای متن هایی که در مجموع 2000 تا 2700 کلمه است را در اختیار داوطلب قرار می دهند و او باید به 40 سوال در 60 دقیقه پاسخ دهد و در این بخش زمان اضافه ای برای انتقال پاسخ ها از دفترچه سوالات به پاسخنامه به داوطلب داده نمی شود.
متن های بکار رفته در این بخش از آزمون از کتاب ها ،مجلات و روزنامه ها انتخاب می شوند و مخاطب آن افراد غیر متخصص می باشند.
بخش اول در خصوص امور روزمره اجتماعی و بخش دوم در مورد جزوات آموزشی و احتیاجات رفاهی و بخش سوم نیز شامل یک متن بلند با موضوعی عمومی می باشد.
بخش آکادمیک ریدینگ (خوانداری آکادمیک): در این بخش نیز مانند بخش جنرال ریدینگ، دفترچه ای دارای سه متن که جمعا 2000 تا 2700 کلمه دارند در اختیار داوطلب قرار می گیرد که باید به 40 سوال در 60 دقیقه پاسخ دهد. همچنین زمان اضافه ای برای انتقال جواب ها به پاسخنامه در نظر گرفته نشده است.
متن های بکار رفته در دفترچه سوالات از مجلات، جزوات، کتاب ها و روزنامه ها انتخاب شده و مخاطب آنها خواننده غیر متخصص است.
* متون جنبه علمی دارند و داوطلب باید سطح بیشتری از لغات را بداند.
* حداقل یکی از سه متن نوشتاری، استدلالی است.
* متن سوم از متن اول و دوم سطح زبان بالاتری را نیاز دارد.
در خصوص ریدینگ آزمون آیلتس جنرال و آیلتس آکادمیک باید گفت فرمت هر دو آزمون یکسان است، اما در قسمت محتوا در آزمون آکادمیک داوطلبان با محتواهای طولانی تر و تخصصی روبرو می شوند، ولی در آیلتس جنرال بیشتر با مباحث عمومی و کار آفرینی و لغات ساده تری روبرو هستند.
بخش سوم Writing (نوشتاری)
برای بخش Writing (نوشتاری) برای پاسخگویی به سوالات توسط داوطلبان 60 دقیقه زمان در نظر گرفته شده است. در این بخش از آزمون آیلتس دو موضوع به داوطلبان داده می شود تا در مورد آن انشا بنویسند. متن اول باید حداقل با 150 کلمه نوشته شود و متن دوم نیز باید حداقل با 250 کلمه نوشته شود و متن های کمتر از 150 و 250 کلمه نمره کامل کسب نخواهند کرد.
بخش چهارم Speaking (گفتاری)
بخش گفتاری یا Speaking آزمون آیلتس، شامل مصاحبه است که زمان آن بین 11 الی 14 دقیقه است. مصاحبه ی بخش گفتاری (مکالمه) شامل سه بخش است:
* بخش اول: شامل سوالات شخصی و عمومی در مورد وضعیت خانوادگی، شغلی و محل زندگی داوطلب است، همچنین سوالاتی در خصوص علایق وی پرسیده خواهد شد.
* بخش دوم: به داوطلب موضوعی داده می شود تا در مورد آن دو دقیقه صحبت کند و نظر خود را در خصوص موضوع مورد نظر بیان کند.
* بخش سوم: در این بخش شخص مصاحبه کننده به مدت 4 تا 5 دقیقه در مورد موضوع مطرح شده با داوطلب بحث و تبادل نظر خواهد کرد.
سطح بندی نمرات آزمون آیلتس
نمره ی رد یا قبولی برای این آزمون وجود ندارد و نتیجه ی آزمون آیلتس نمره ی داوطلب در هر مهارت و یک نمره ی کلی از ۹ نمره را مشخص می کند. نمره ی کلی داوطلب که در نتیجه ی آزمون مشخص می شود، میانگینی از نمرات هر چهار مهارت است.
سطح بندی نمرات آزمون از ۰ تا ۹ به شرح زیر می باشد:
سطح 0: داوطلب هیچ اطلاعات قابل ارزیابی ندارد.
سطح 1: داوطلب هیچ توانایی برای استفاده از زبان بیش از چند کلمه مجرد ندارد.
سطح 2: امکان ارتباط واقعی برای داوطلب وجود ندارد، مگر برای اطلاعات بسیار ساده و ابتدایی با استفاده از کلمات مجرد یا قالب های کوتاه در موقعیت های آشنا و برای برطرف کردن نیازهای ابتدایی و فوری همچنین مشکلات زیادی در فهم و درک انگلیسی گفتاری و نوشتاری دارد.
سطح 3: داوطلب فقط می تواند در موقعیت های خیلی آشنا مفاهیم کلی را درک و منتقل کند. توقف های مکرر در هنگام ارتباط وجود دارد.
سطح 4: قابلیت های ابتدایی تنها در موقعیت های آشنا وجود دارد. داوطلب مشکلات مکرر در درک و بیان منظور خود دارد. توانایی استفاده از زبان پیچیده را ندارد.
سطح 5: دارای مهارت نسبی زبان با قابلیت درک عمومی معنا در بیشتر موقعیت ها است، اما احتمال اشتباهات بسیار وجود دارد. باید توانایی ایجاد ارتباطات اولیه را در حوزه ی تخصصی خود داشته باشد.
سطح 6: با وجود بعضی بیدقتی ها، عدم تناسب ها و نافهمی ها، داوطلب در کل دارای مهارت مؤثر زبانی می باشد و قادر به استفاده و فهم زبان نسبتاً پیچیده به ویژه در موقعیت های آشنا است.
سطح 7: داوطلب مهارت کاملاً کاربردی زبان را دارد. گرچه گاهی با اشتباهات در دقت، تناسب و درک زبان همراه است. در کل توانایی آن را دارد که زبان پیچیده را درک نماید و استدلالهای جزئی نگر را بفهمد.
سطح 8: مهارت کاملاً کاربردی زبان را دارد و تنها گاهی اشتباهاتی از نظر دقت و تناسب کاربرد مرتکب می شود. ممکن است در موقعیت های نا آشنا فهم کامل زبان صورت نگیرد. مباحث پیچیده و مشروح را به خوبی درک می کند.
سطح 9: داوطلب مهارت کاربردی زبان را دقیق، صحیح، روان همراه با فهم کامل دارد.
به طور معمول سطح ۵ نمره ی متوسط و سطح ۶ به بالا خوب محسوب می شود و برای پذیرش داوطلب در دانشگاه کمبریج، آکسفور و هاروارد نمره ی آزمون آیلتس باید حداقل سطح 7 باشد.
اعلام نتایج آزمون آیلتس
۱۳ روز پس از برگزاری آزمون، نتایج بر روی سایت مرکز برگزاری آزمون، اعلام و سپس پست می شود. برخی از مراکز برگزاری آزمون آیلتس در ایران نتیجه را از طریق پیامک و ایمیل نیز برای داوطلبان ارسال می کنند.
داوطلبان یک کپی از کارنامه خود دریافت خواهند کرد و می توانند از مرکز برگزاری آزمون درخواست کنند تا کارنامه را برای ۵ سازمان به صورت رایگان ارسال کنند. همچنین مدت اعتبار کارنامه آزمون آیلتس ۲ سال است.
آیا می توان به نتیجه ی آزمون آیلتس اعتراض کرد؟
امکان اعتراض به نتیجه ی آزمون آیلتس نیز وجود دارد، به این ترتیب که هر داوطلب می تواند به فاصله ی شش هفته از تاریخ برگزاری آزمون با پرداخت مجدد هزینه ی آزمون یک برگه ی اعتراض تکمیل نموده و اعتراض خود را در این خصوص اعلام نماید؛ در صورت تأیید اعتراض، این مبلغ به وی مسترد می شود و در غیر این صورت هزینه قابل عودت نخواهد بود.
مراکز برگزاری آزمون آیلتس در ایران
آزمون آیلتس در ایران توسط سازمان IDP و موسسات دیگر در شهرهای تهران، کرج، مشهد، اهواز، همدان، دزفول، کرمانشاه، تبریز، رشت، شیراز، جزیره ی کیش، اصفهان، کرمان و ساری برگزار می شود.