حسابداری دولتی یک سیستم اطلاعاتی می باشد و اطلاعاتی که مربوط به عملکرد و فعالیت سازمان در بخش های مالی است را ، تجزیه ، تحلیل و جمع آوری میکند و در پایان آن را گزارش میکند .
تفاوت حسابداری دولتی و حسابداری بازرگانی :
1- تفاوت در صورت های مالی : در سازمان های دولتی معمولا به جای حساب سرمایه که نشان دهنده مالکیت افراد است حساب مازاد که نشان دهنده ی تفاوت بین دارایی با بدهی است نگه داری میشود.
2-اهمیت بر ضرورت تقدم قانون :از آنجا که حسابداری دولتی براساس قانون بودجه است و براساس قوانین و مقررات تعیین میگردد هرجایی که بین قانون و اصول پذیرفته شده حسابداری تضاد وجود داشته باشد در حسابداری دولتی قانون مقدم است .
3- لزوم نگه داری حساب مستقل در حسابداری دولتی : ازآنجایی که در حسابداری دولتی فعالیت ها بسیارگسترده است حساب هایی که شبیه به هستن درفصل های جداگانه طبقه بندی می شود که به آن ها حساب مستقل گفته میشود مانند : حساب مستقل حقوق کارمندان / حساب مستقل حقوق بازنشستگان و حساب مستقل درآمد .
4-تفاوت در مبانی مختلف ثبت حسابداری : به دلیل گستردگی فعالیت های حسابداری دولتی روش های مختلفی جهت حسابداری ابداع گردید که این روش ها عبارت اند از : نقدی / نقدی تعدیل شده / تعهدی / نیمه تعهدی و تعهدی تعدیل شده.
تعریف برخی اصطلاحات :
1- هزینه های جاری : هزینه جاری دولت می باشد و همچنین هزینه نگهداری سطحی از فعالیت های اقتصادی دولت را پیشبینی میکند .
2-درامد اختصاصی : برای مصارف خاص و مشخص شده در بودجه کل کشور در نظر گرفته میشود . و دولت هر کشور وظیفه دارد 3 سال بعد از تصویب قانون بودجه اختصاصی را حذف کنند .
3- درآمد عمومی : شامل در امد های موسسه هایی که زیرنظر دولت هستند درامد وزارت خانه ، که در بودجه به عنوان درآمد عمومی از آن نام برده میشود .
4-خزانه : سازمان و صندوق هماهن کننده دخل و خرج دولت میباشد و وجهی که دولت دریافت میکند ، در آن تمرکز دارد .
5- بودجه : برنامه مالی دولت برای یک سال میباشد . هزینه ها و درامد هارا پیش بینی و برآورد میکند که با به کارگیری حسابداری دولتی این امر انجام میشود .
6- اعتبار :مبلغی که برای مصارف مشخص شده برای رسیدن به اهداف و اجرای برنامه های دولت تصویب میشود.
هدف حسابداری دولتی :
1-حسابداردولتی تلاش میکند تا قوانین بودجه دولت و قوانین مالی به درستی رعایت شود .
2-کنترل هزینه جاری
3-کنترل فعالیت های دولت
4-نظارت بر درامدهای دولت و دریافتی ها
5- کنترل اوراق بهادار و اسناد
وظایف حسابدار دولتی :
1-کنترل و نظارت بر صورت بانکی
2-بررسی سابقه حسابداری
3-تهیه کردن صورت مالی
4-کنترل و نظارت استخدام و دستمزد
چه سازمان هایی از حسابداری دولتی استفاده میکنند ؟
کسانی که از حسابداری دولتی استفاده میکنند شامل دو دسته هستند :کسانی ک داخل سازمان فعالیت دارند ، و کسانی که خارج سازمان فعالیت دارند . کسانی که خارج سازمان هستند معمولا عموم مردم و شهروندان و نهاد های نظارتی هستند . اما داخل سازمان متفاوت است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد .
نهاد نظارتی :عملکرد و فعالیت های دستگاه های دولتی توسط سازمان هایی مانند : هیئت دولت ، سازمان بازرسی کشور ، قوه قضاییه و دیوان محاسبات بررسی و محاسبه میشود .
شهروندان و عموم مردم : شفافیت و پاسخگویی به ابهامات و سوالات عموم مردم و گزارش دهی به آن ها امروزه از اهمیت زیادی برخوردار است . به همین علت میتوان گفت حسابداران دولتی توانایی پاسخگویی و گزارش دهی به مردم را دارند .
مدیران : مدیران بخش میانی برای برنامه ریزی بهتر واحدهایی که تحت سرپرستی دارند ، به اطلاعات و اسناد حسابداری دولتی نیاز دارند و همچنین مدیران رده بالاتر به گزارش عملیاتی و مالی نیز نیاز دارند .
برخی افرادی که در داخل سازمان هستند از حسابداری دولتی بهره مند میشوند و با ان ارتباط دارند مانند امین اموال و… .
سخن پایانی :
حسابداری دولتی یک سیستم اطلاعاتی می باشد و اطلاعاتی که مربوط به عملکرد و فعالیت سازمان در بخش های مالی است را ، تجزیه ، تحلیل و جمع آوری میکند و در پایان آن را گزارش میکند . تمامی مدیران باید برای مدیریت بهتر اسناد مالی و عملکرد های ان از حسابدار دولتی بهره مند شوند . برای خواندن مقالات بیشتر و کاملتر و ارتباط با ما اینجا کلیک کنید .