هارد دیسک های هلیومی
هارد دیسک های هلیومی، هارد دیسک هایی هستند که به جای هوا، با هلیوم پر شده و مهر و موم (پلمپ) شده اند. ممکن است این سوال به ذهنتان برسد که چرا بین این همه مواد، استفاده از هلیوم بهتر است؟ جواب این سوال در این جاست که هلیوم یک از مواد غیر قابل اشتعال است که کمترین چگالی را دارد و همین امر باعث می شود که با کمترین صرف انرژی، به گرمای لازم برای فعالیت برسد. فناوری استفاده از هلیوم با توجه به مزایایی که دارد می تواند جایگزین هارد دیسک هایی بشود که با هوا پر می شوند. البته در نظر داشته باشید هزینه ساخت و تولید این هارد دیسک ها بسیار بالاست و این هارد دیسک ها در ظرفیت های بسیار بالا مانند 6 ، 12 ، 14 و 16 ترابایت و یا حتی بیشتر تولید می شوند که می توان آن ها را در مراکز داده بزرگ به کار گرفت.
در سال 2013، شرکت وسترن دیجیتال(WD) که یکی از شرکت های بسیار مطرح در حوزه تولید تجهیزات ذخیره سازی در جهان است، برای اولین بار به صورت تجاری، هارد دیسک هلیومی با ظرفیت 6 ترا بایت را به بازار عرضه کرد که بزرگترین ظرفیت هارد دیسکی را هم شامل می شد. در حدود چند سال بعد، هار دیسک های هلیومی با ظرفیت 12، 14 و 16 ترابایت به باز عرضه شد. اخیرا هم شرکت وسترن دیجیتال هاردیسکی با ظرفیت 20 ترابایت را به صورت تجاری به بازار عرضه کرده و این شرکت قصد دارد تا سال 2023، هارد دیسک هلیومی با ظرفیت 40 ترابایت را تولید کند. البته شرکت های دیگر مانند سیگیت و توشیبا هم از این غافله عقب نمانده اند و به تولید هارد دیسک های هلیومی مشغولند.
از یک سو ، با توجه به چگالی کم هلیم که حدود 7/1 چگالی هوا است، و سایز اتم های هلیم بسیار کوچک است ، مشکلی که به وجود می آید این است که اتم های هلیوم به دلیل اندازه کوچک آنها تمایل به نفوذ به هر ماده ای را دارند و این که بتوان با محفظه ای را ساخت که بتواند اتم های هلیوم را در درون خود نگه دارد، فرآیند دشواری است. البته با فرآیند ریخته گری الومینیوم و استفاده از فناوری های پیشرفته ساخت این محفظه ها انجام شده است.
هارد دیسک های هلیومی در مراکز داده و مصارف خانگی
برای مصارف خانگی، هارد دیسک های هلیومی در اندازه استاندارد 3.5 اینچی هستند که از هلیوم پر شده اند و از قابلیت PMR بهره می برند.ظرفیت این هارددیسک ها 10 ترابایت است و عرضه آن ها به بازار کم و محدود است و گران قیمت نیز هستند. با توجه به این که هارد دیسک های هلیومی مهر و موم شده (پلمپ) شده هستند و درپوش جوشکاری شده دارند و هیچ پیچی برای باز کردن درپوش آن وجود ندارد، تعمیر و ریکاوری آن ها با مشکلات عدیده های شما را مواجه می سازد.
در مصارف دیتا ستنرها، استفاده از هاردهای هلیومی به کاهش مصرف انرژی کمک بسزایی می کند. با توجه به این که فعالیت این هارد دیسک ها نیاز به انرژی کمتری دارد بنابراین گرمای کمتری تولید می کنند و در عین حال فضای ذخیره سازی بیشتری را نسبت به هارد دیسک های معمولی عرضه می کنند. در ضمن این هارد دیسک ها از رابط SAS و SATA پشتیبانی می کنند.
مزایای استفاده از هارد دیسک های هلیومی
- آشفتگی (Turbulence) کمتر : پلاتر ها (دیسک های گردان مغناطیسی هارد) در هارد ها با سرعت 5400 دور بر دقیقه یا 7200 دور بر دقیقه می چرخند. اگر هارد دیسک با هوا پر شده باشد، کشش زیادی روی پلاتر ها ایجاد می کند و باعث می شود که پلاتر ها انرژی بیشتری را برای چرخش مصرف کنند. اما اگر به جای هوا، هارد دیسک با هلیم پر شود، مقدار کشش کمتر می شود و حدودا 23 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می شود. در ضمن باعث می شود در سایز 1 اینچ، به جای 5 پلاتر در هارد های معمولی ، 7 پلاتر داشته باشیم و در فضای یکسان، تعداد پلاتر بیشتری خواهیم داشت و می توانیم ظرفیت ذخیره سازی بیشتری تا حدود 50 درصد داشته باشیم.
- ایجاد سر و صدای کمتر : با توجه به پایین بودن سطح آشفتگی و کشش کمتر پلاتر ها در هارد دیسک های هلیومی، ارتعاش لیجاد شده توسط پلاتر ها کاهش می یابد و این خود باعث کاهش 30 درصدی سر وصدای ایجاد شده می شود.
- کاهش حرارت تولیدی : به دلیل این که آشفتگی کمتر می شود، اصطکاک بین مولکول های هوا کمتر می شود و هارد دیسک حدودا 4 درجه سانتی گراد خنک تر می شود و حرارت و گرمای تولیدی کاهش می باید.
- میزان خرابی کمتر : با توجه یه شواهد و آزمایش های انجام شده، نرخ خرابی هارد های هلیومی در حدود 0.53 درصد کمتر از هارد های پر شده با هوا است. نرخ خرابی هارد های هلیومی حدودا 1.08 درصد بیان شده در حالی که نرخ خرابی هارد های پر شده با هوا 1.61 درصد بیان شده است.