چرا باید رم لپ تاپ را ارتقا داد؟
ارتقای رم لپ تاپ را میتوان یکی از بهترین روشهای موجود جهت افزایش سرعت لپ تاپ دانست. برخورداری از رم مناسب به ما کمک ميکند تا به راحتی چندین برنامه مختلف را با هم باز کنیم، آن هم بدون اینکه هیچ یک از آنها نیاز به راهاندازی مجدد داشته باشند. علاوه بر این، اگر تبهای زیادی را در مرورگر خود فعال میکنید و با کاهش سرعت روبرو میشوید، یک راه حل کاهش رم مورد استفاده توسط مرورگر و راه حل بعدی ارتقا رم لپ تاپ است.
شاید بپرسید این ارتقا باید به چه میزان و به چه صورت انجام بگیرد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به این پرسش مهم پاسخ دهیم.
رم چیست و چرا باید به آن اهمیت داد؟
RAM یا Random access memory یک نوع حافظه فوقالعاده پرسرعت است که برای ذخیرهسازی دادهها به صورت کوتاه مدت مورد استفاده قرار میگیرد. مشکل در خواندن رم توسط سیستم عامل یا کم بودن ظرفیت آن، کار با نرم افزارهای مختلف را به شدت دشوار میکند به نحوی که فقط باز کردن چند تب کروم، میتواند موجب غیر قابل استفاده شدن سیستم شما شود. هزینه ارتقای رم لپ تاپ چندان بالا نیست و به همین دلیل باید به عنوان اولویت اصلی در نظر گرفته شود.
رم بخشی حیاتی از لپ تاپ است.
هر کاربر به چقدر رم نیاز دارد؟
سیستم عاملهایی همچون ویندوز ۱۰ و یا ۱۱ حتی با چهار گیگا بایت رم نیز راهاندازی میشوند؛ اما این میزان رم چندان کاربردی نخواهد بود. اگر کل کاربری شما شامل استفاده از مرورگر و نرم افزارهایی همچون آفیس هست، احتمالاً رم مورد نیاز برای لپ تاپ شما 8 گیگابایت رم است. در صورتی که از نرم افزارهای حرفهایتر همچون فوتوشاپ بهره میبرید، بهتر است بیش از شانزده گیگ رم داشته باشید. برای اموری همچون انجام بازیهای رایانهای و یا طراحیهای گرافیکی سه بعدی باید به فکر ارتقا رم به 16 یا 32 گیگابایت باشید.
رم اکثر لپ تاپهای ویندوزی قابل ارتقا است.
مراحل ارتقا دادن رم لپ تاپ
اکنون که با اهمیت رم در سیستمهای رایانهای آشنا شدید، بهتر است به سراغ مراحل ارتقای لپ تاپ برویم و بیشتر در مورد آن صحبت کنیم. این امر شامل انجام اموری همچون خرید رم، باز کردن لپ تاپ، بررسی تأیید رم توسط سیستم عامل و... است که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
انتخاب ظرفیت مناسب و خرید رم
رم در مدلهای گوناگونی ارائه میشود که هر یک از آنها مربوط به یک نسل به خصوص هستند. در حال حاضر رمهای نسل DDR5 بیشترین کاربرد را در لپ تاپهای مدرن دارند. به منظور یافتن رم متناسب با دستگاه مدنظر خود، به دفترچه راهنمای آن در وبسایت تولیدکننده مراجعه کنید تا بتوانید ارتقا رم لپ تاپ را پیش ببرید. علاوه بر این، با نصب نرم افزار Crucial system detector میتوانید اطلاعات لازم در این باره را به دست بیاورید. پس از تعیین میزان ظرفیت و نوع رم موردنیاز خود، نسبت به خرید آن از مراجع معتبر اقدام کنید تا متوجه تاثیر افزایش رم روی سرعت لپ تاپ شوید.
حتماً به ظرفیت رم موردنیاز خود توجه داشته باشید.
باز کردن لپ تاپ
در این مرحله از ارتقای رم لپ تاپ باید دست به پیچ گوشتی شوید و لپ تاپ خود را باز کنید. این کار باید به دقت انجام بگیرد. در صورتی که تاکنون لپ تاپ خود را باز نکردهاید، سری به ویدئوهای آموزشی بزنید تا بتوانید این مرحله را به خوبی پشت سر بگذارید. بلافاصله پس از باز کردن قاب پایینی لپ تاپ، سوکت باتری را از مادربورد جدا کنید. این کار از اتصالات الکتریکی ناخواسته جلوگیری میکند.
نحوه محدود کردن مصرف رم در ویندوز را بخوانید.
نصب رم جدید
با نگاه به مادربورد لپ تاپ خود میتوانید جای دقیق رمها را پیدا کنید. دو روزنه در سمت چپ و راست هر سوکت رم قرار دارد که باید از آن قسمت رم لپ تاپ خود را به سمت بیرون بکشید. سپس رم جدید را به آرامی و بر اساس سوراخی که بر روی پینهای آن تعبیه شده است به درون سوکت وارد کنید. بعد با انگشت خود بخش میانی رم را به سمت پایین فشار دهید تا در جای خود به خوبی چفت شود. ارتقا رم لپ تاپ به همین سادگی است!
بخوانید: هر آنچه باید درباره خرید رم برای لپ تاپ بدانید: راهنمای جامع و کامل!
آزمودن رم در بایوس سیستم
در ادامه ارتقای رم لپ تاپ، سوکت باتری را به مادر برد وصل کنید و قاب پایینی را سر جای خودش قرار دهید. اکنون نوبت به روشن کردن لپ تاپ میرسد. به محض روشن شدن صفحه نمایش، یکی از کلیدهای F2، F1، F12 و یا DELETE را فشار دهید تا به بایوس وارد شوید. در مشخصاتی که به صورت متنی در برگه نخست بایوس نوشته شده است، به دنبال عبارت MEMORY یا RAM بگردید و بررسی کنید که رم جدید به خوبی شناخته شده است یا خیر.
بررسی رم در سیستم عامل
پس از بررسی رم در مادربورد، باید وارد سیستم عامل شوید. کلیدهای ترکیبی کنترل، آلت و دیلیت (ctrl+alt+delete) را به صورت همزمان فشار دهید تا تسک منیجر باز شود. اکنون به تب خاصی بروید که نشاندهنده نحوه فعالیت سی پی یو، کارت گرافیک و رم است. اگر ارتقا رم لپ تاپ به درستی صورت گرفته باشد، ویندوز نیز آن را تشخیص میدهد.
پایین بودن مقدار رم، سرعت کار شما را کاهش میدهد.
خطاهای شایع پس از نصب رم جدید
این امر کاملاً طبیعی است که بعد از نصب رم جدید بر روی لپ تاپ با خطاهای مشخصی روبرو شوید. یکی از این خطاها، بالا نیامدن بایوس است به گونهای که شما کلید روشن و خاموش لپ تاپ را میفشارید؛ اما تنها با یک صفحه سیاه روبرو میشوید. خطای بعدی، شناخته نشدن رم در بایوس و یا در سیستم عامل است. در هر سه مورد، میتوان دو عامل اصلی را در نظر گرفت، نخست آنکه رم خریداری شده به طور کلی مشکل سخت افزاری داشته است. دومین موضوع نیز به نصب نادرست آن بر روی مادربورد لپ تاپ باز میگردد. بهتر است یک بار دیگر لپ تاپ را باز کنید و رم جدید را جا بزنید.
سخن پایانی
رم که یک نوع حافظه کوتاه مدت برای رایانهها به شمار میرود، نقش مهمی در بهبود سرعت سیستم عامل و همچنین اجرای بدون مشکل چندین برنامه به صورت همزمان دارد. اگر برنامههای مدنظرتان به درستی اجرا نمیشوند و یا به صورت مکرر با لگهای نرم افزاری روبرو میشوید، بهتر است به این قطعه مهم بیشتر توجه کنید. اگر موضوع خرابی رم لپ تاپ نباشد باید به فکر ارتقا باشید.