اصفهان، شهر گنبدهای فیروزهای، مساجد تاریخی و معماری بینظیر، میزبان یکی از زیباترین و قدیمیترین مساجد ایران به نام مسجد حکیم است. این مسجد که در دوران صفویان ساخته شده، نمونهای باشکوه از هنر معماری اسلامی و کاشیکاریهای خیرهکننده بهشمار میرود.
تاریخچه مسجد حکیم
مسجد حکیم در قرن ۱۱ هجری قمری، در دوران حکومت شاه عباس دوم صفوی ساخته شد. این مسجد بر ویرانههای مسجد جامع جورجیر، که متعلق به دوره آل بویه بود، بنا شد. بانی اصلی ساخت مسجد، فردی به نام حکیم محمد داوود، پزشک مشهور دربار شاه عباس دوم بود که هزینه ساخت این بنا را تقبل کرد و به همین دلیل، نام آن مسجد حکیم گذاشته شد.
معماری مسجد حکیم
مسجد حکیم یکی از شاهکارهای معماری صفوی محسوب میشود و دارای ویژگیهای برجستهای است:
۱. چهار ایوانی بودن
این مسجد مانند بسیاری از بناهای مذهبی آن دوران، سبک چهار ایوانی دارد. ایوانهای اصلی مسجد در چهار جهت شمالی، جنوبی، شرقی و غربی قرار دارند و به حیاط بزرگ مسجد مشرف هستند.
۲. کاشیکاری و تزئینات زیبا
🔹 برخلاف بسیاری از مساجد صفوی که دارای کاشیهای پرنقش و نگار هستند، مسجد حکیم با آجرکاری زیبا و ساده اما بسیار هنرمندانه تزئین شده است. این ویژگی، آن را از دیگر مساجد متمایز میکند.
🔹 در برخی قسمتهای مسجد، کاشیکاریهای ظریفی به همراه کتیبههای خوشنویسی شده به خط ثلث و نستعلیق دیده میشود.
۳. سردرهای ورودی باشکوه
مسجد حکیم دارای سه ورودی اصلی است که هرکدام دارای کتیبههایی زیبا به خط علیرضا عباسی، خوشنویس مشهور دوران صفوی هستند.
۴. شبستان و گنبدخانه
🔹 شبستان مسجد، با ستونهای آجری بلند و محراب زیبا، یکی از بخشهای مهم این بنا محسوب میشود.
🔹 مسجد فاقد گنبد مرکزی بزرگ است، اما طاقها و مقرنسکاریهای آن، حس شکوه و عظمت خاصی به فضا بخشیدهاند.
آدرس مسجد حکیم اصفهان
مسجد حکیم در بخش قدیمی شهر اصفهان، در نزدیکی بازار و خیابان حکیم، قرار دارد. موقعیت مکانی آن باعث شده که بهراحتی در دسترس گردشگران و علاقهمندان به معماری ایرانی قرار گیرد.
جمعبندی
مسجد حکیم اصفهان یکی از زیباترین و اصیلترین بناهای دوران صفوی است که با معماری ساده اما چشمنواز، کتیبههای نفیس و آجرکاریهای خاص، ارزش تاریخی زیادی دارد. اگر به اصفهان سفر کردید، بازدید از این مسجد زیبا را فراموش نکنید!