پیکسلر | شبکه اجتماعی برنامه نویسان

خلاصه‌ای از تاریخ ایران

fitnessdoc 3 ساعت پیش

ایران یکی از کهن‌ترین تمدن‌های جهان را در خود جای داده و تاریخ پرفرازونشیبی را تجربه کرده است. از دوران باستان تا امروز، ایران شاهد حکومت‌های بزرگ، جنگ‌ها، تحولات فرهنگی و پیشرفت‌های گوناگون بوده است. در این مقاله، نگاهی کلی به خلاصه تاریخ ایران خواهیم داشت.

ایران باستان

۱. تمدن‌های اولیه (پیش از هخامنشیان)

قدیمی‌ترین تمدن‌های ایران به ایلامیان (۳۲۰۰ تا ۶۴۰ قبل از میلاد) بازمی‌گردد که در جنوب غربی ایران حکومت می‌کردند. هم‌زمان، در نواحی مختلف ایران اقوامی مانند مادها و پارس‌ها شکل گرفتند که بعدها حکومت‌های بزرگی را تأسیس کردند.

۲. امپراتوری هخامنشیان (۵۵۰ تا ۳۳۰ قبل از میلاد)

نخستین امپراتوری بزرگ ایران توسط کوروش بزرگ بنیان‌گذاری شد. او با فتح بابل و آزادی یهودیان، منشور حقوق بشر را تدوین کرد. داریوش بزرگ با ایجاد جاده شاهی، سیستم اداری و مالیات، ایران را به یکی از بزرگ‌ترین امپراتوری‌های تاریخ تبدیل کرد. این سلسله در نهایت توسط اسکندر مقدونی سرنگون شد.

۳. اشکانیان (۲۴۷ قبل از میلاد تا ۲۲۴ میلادی)

پس از اسکندر، سلوکیان در ایران حکومت کردند اما توسط اشکانیان (پارتیان) شکست خوردند. اشکانیان به جنگ‌های طولانی با امپراتوری روم شهرت داشتند و نوعی حکومت فدرالی را اداره می‌کردند.

۴. ساسانیان (۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی)

ساسانیان توسط اردشیر بابکان تأسیس شدند و ایران را به اوج قدرت رساندند. آنها سیستم اداری و مذهبی منسجمی را ایجاد کردند و دین زرتشتی را به‌عنوان مذهب رسمی معرفی کردند. جنگ‌های طولانی با رومیان و سپس اعراب باعث سقوط ساسانیان شد.

ایران در دوران اسلامی

۱. ورود اسلام و خلافت‌های اسلامی (۶۵۱ تا ۸۷۵ میلادی)

با حمله اعراب در قرن هفتم میلادی، امپراتوری ساسانی فروپاشید و ایران تحت سلطه خلفای اموی و عباسی قرار گرفت. زبان فارسی تحت تأثیر عربی قرار گرفت اما ایرانیان هویت خود را حفظ کردند.

۲. سلسله‌های ایرانی پس از اسلام

پس از ضعف خلافت عباسی، حکومت‌های مستقل ایرانی مانند طاهریان، صفاریان و سامانیان شکل گرفتند. در قرن ۱۱ میلادی، سلجوقیان حکومت را در دست گرفتند و دوره‌ای از پیشرفت علمی و فرهنگی را رقم زدند.

۳. مغولان و تیموریان (قرن ۱۳ و ۱۴ میلادی)

حمله مغولان به رهبری چنگیزخان ایران را ویران کرد. بعداً تیمور لنگ نیز بخش‌های بزرگی از ایران را فتح کرد اما در عین حال، مراکز فرهنگی و هنری مهمی را ایجاد نمود.

ایران در دوران حکومت‌های شیعه

۱. صفویان (۱۵۰۱ تا ۱۷۳۶ میلادی)

شاه اسماعیل صفوی تشیع را مذهب رسمی ایران اعلام کرد و سلسله صفویه را پایه‌گذاری کرد. در زمان شاه عباس کبیر، ایران به قدرت بزرگی تبدیل شد و شهرهایی مانند اصفهان شکوفا شدند.

۲. افشاریان و زندیان (۱۷۳۶ تا ۱۷۹۶ میلادی)

پس از سقوط صفویان، نادرشاه افشار قدرت را به دست گرفت و ایران را از هجوم خارجیان نجات داد. بعد از او، سلسله زندیه به رهبری کریم‌خان زند حکومت کرد که به دلیل سیاست‌های عادلانه، محبوب بود.

۳. قاجاریان (۱۷۹۶ تا ۱۹۲۵ میلادی)

سلسله قاجار به دلیل ضعف در اداره کشور، امتیازات زیادی به قدرت‌های خارجی مانند روسیه و بریتانیا داد. در این دوران، جنبش‌های مهمی مانند مشروطه‌خواهی شکل گرفت که منجر به ایجاد مجلس شورای ملی شد.

ایران در دوران معاصر

۱. پهلوی‌ها (۱۹۲۵ تا ۱۹۷۹ میلادی)

رضاشاه پهلوی با انجام اصلاحات گسترده، ایران را مدرن کرد اما حکومت استبدادی او نارضایتی‌هایی را به وجود آورد. محمدرضا شاه پهلوی نیز با سیاست‌های غرب‌گرایانه حکومت کرد اما انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ حکومت او را سرنگون کرد.

۲. جمهوری اسلامی ایران (۱۹۷۹ تاکنون)

پس از انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی در ایران برقرار شد. در این دوران، جنگ ایران و عراق (۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸)، تحریم‌های اقتصادی و تحولات سیاسی مختلفی رخ داده است.

جمع‌بندی

ایران دارای تاریخ طولانی و پرماجرا از دوران باستان تا امروز است. این کشور با وجود جنگ‌ها، حملات و تحولات مختلف، هویت فرهنگی و تمدنی خود را حفظ کرده است. ایران همچنان یکی از مهم‌ترین کشورهای خاورمیانه و جهان محسوب می‌شود.

0 دیدگاه
برای قرار دادن دیدگاه وارد شوید