اگر به تازگی وارد دنیای ساخت و راه اندازی وب سایت شده باشید حتما شنیده اید که برای ساخت وب سایت به یک دامنه نیاز دارید.
بیشتر افراد مبتدی نام دامنه را با سرویس های هاستینگ به اشتباه می گیرند و این عبارات برایشان گیج کننده به نظر می رسند.
در این راهنما برای مبتدیان نام دامنه و چگونگی کار کردن آن را توضیح می دهم. هدف من از این نوشته کمک به شما در درک مفهوم دامنه و انتخاب یک نام دامنه مناسب برای وب سایت شما است.
1- نام دامنه چیست؟
نام دامنه همان آدرس وب سایت شماست. این آدرسی است که دیگران برای ورود به وبسایت شما در جستجوگرهایی مانند گوگل تایپ می کنند.
به عبارتی دیگر اگر وب سایت مانند خانه شما باشد، در این صورت نام دامنه، آدرس خانه شما خواهد بود.
اینترنت یک شبکه غول آسا از کامپیوترهای متصل به هم است. هر کامپیوتر در این شبکه می تواند با کامپیوترهای دیگر ارتباط برقرار کند.
برای اینکه بتوان این کامپیوترها را شناسایی کرد به هر کامپیوتر یک IP آدرس داده می شود. IP آدرس مجموعه ای از اعداد است که یک کامپیوتر خاص در اینترنت را نشان می دهد. نمونه ای از IP آدرس مشابه زیر است:
66.249.66.1
به خاطر سپردن یک IP آدرس مشابه بالا بسیار مشکل است. تصور کنید اگر هر بار که می خواستید به وب سایت مورد علاقه خود سر بزنید باید چنین اعدادی را در گوگل وارد می کردید. چنین کاری بسیار آزاردهنده می شد.
اما شما برای این که وارد یک وب سایت شوید نیاز نیست این اعداد را به خاطر بسپارید. در عوض شما نام دامنه آن وبسایت را در جستجو گر خود تایپ می کنید، مثلا www.example.ir
اما جستجوی نام دامنه در جستجوگر چگونه کار می کند؟
هنگامی که شما نام دامنه را در جستجوگر خود وارد می کنید، مرورگر شما یک درخواست به سمت سرورهای جهانی کارگذاران نامهای دامنه و یا همان Domain Name System ارسال میکند. سپس این سرورها، به دنبال سرورهای مرتبط با دامنه درخواستی میگردند و درخواست شما را به سمت آنها ارسال میکنند.
برای مثال، اگر وب سایت شما بر روی سرورهای شرکت هاستینگ نت افراز باشد، اطلاعات name server های شما به اینصورت خواهد بود :
irns1.netafraz.com
irns2.netafraz.com
این سرورها کامپیوترهایی هستند که توسط شرکت هاستینگ مدیریت می شوند. شرکت هاستینگ این درخواست ها را به کامپیوتری که وب سایت شما در آن ذخیره شده می فرستد.
به این کامپیوتر وب سرور می گویند. این وب سرور نیز در نهایت اطلاعات و صفحات وب سایت شما به جستجوگر ارسال می کند و شما آن را در صفحه نمایش خود مشاهده می کنید.
فرق بین نام دامنه، وب سایت و هاست چیست؟
یک وب سایت از فایل ها و صفحات HTML، عکس و غیره ساخته می شود.
نام دامنه آدرس وب سایت شماست و هاست (میزبان) جایی است که وب سایت شما در آن نگهداری می شود. به عبارت دیگر سرور یک هاست کامپیوتری است که اطلاعاتی مانند نوشته ها، عکس ها، فیلم ها و هر آنچه در وب سایت شما وجود دارد در آن ذخیره می شود. این کامپیوتر در شرکت ارائه دهنده هاستی که خریداری کردید نگهداری می شود.
بگذارید برای شما مثالی بزنم. احتمالا شما با شبکه اجتماعی اینستاگرام کار کرده اید. در این شبکه شما یک نام کاربری دارید که با جستجوی آن در اینستاگرام می توانید صفحه خود را پیدا کنید.
صفحه شما در اینستاگرام، همان وب سایت شماست. شرکت فیس بوک که صاحب اپلیکیشن اینستاگرام است هم نقش میزبانی را بازی می کند که وب سایت شما بر روی آن قرار دارد. عکس هایی هم که شما در صفحه خود قرار می دهید، در کامپیوترهای اینستاگرام ذخیره شده اند و در صورت نیاز آن ها را به دیگران نشان می دهند.
حال برای آن که صفحه شما 24 ساعته و در هر زمان به کاربران نشان داده شود نیاز نیست که شما تمام وقت به اینستاگرام متصل باشید. هاست شما تمام کارهای نمایش عکس ها، قطعی های احتمالی برق و غیره را بر عهده می گیرد. تمام این ها دقیقا مشابه کارهایی است که در دنیای وب سایت اتفاق می افتد.
خرید نام دامنه و خرید هاست دو امر کاملا جداگانه هستند و شما می توانید هر کدام را از یک شرکت متفاوت خریداری کنید. البته فرآیند خرید این دو، در وب سایت تمام شرکت های ارائه دهنده هاست موجود است و شما پس از ورود به سایت این شرکت ها، می توانید یکجا تمام کارها را انجام دهید.
پیشنهاد من این است که هر دو سرویس را از یک شرکت خریداری کنید تا بتوانید آسان تر در صفحه حساب کاربری خود آن ها را مدیریت کنید.