محوطهسازی چیست
کاربرد گلها و گیاهان، درختچه ها و گلدان ها در ویلا یا مکان مورد نظرمان، منظره ای دلچسب ایجاد میکند که میتوان ساعت ها در آن وقت صرف کرد. جایی برای زدودن خستگی ها و کسالت های روزانه تا با روحیهای مضاعف به کار و زندگی روزمره برگردیم.
در محوطه سازی، با طرح های مختلف، محیط را تغییر میدهیم و دلپذیرتر میکنیم. این محیطسازی فقط شامل کاشت گیاهان نیست، بلکه به دست گرفتن قلمی جادویی و نقش های نو زدن به فضاست به طوری که ساختمان یا ویلا یا پشت بام زیبا و خوشنما شوند. آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گل کاری، درخت کاری، رواق، باربیکیو و … از بخشهای مهم محوطهسازی و این قلم جادویی هستند.
به عبارت علمیتر، محوطهسازی، نحوه بهکارگیری و قرار دادن المان های مورد نیاز در یک فضا است. استانداردها، ایمنی و طراحی تخصصی از موضوعات مهم در محوطهسازی هستند.
محوطهسازی مسطح و آماده کردن محوطه ساختمان ها و ایجاد فضای سبز است که حتی طراحی پیادهرو، خیابانسازی، شبکههای جمعآوری آب و فاضلاب و … را نیز در بر میگیرد. استفاده از آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گلکاری، درختکاری، رواق، باربیکیو و . . . از بخشهای مهم محوطهسازی به شمار میروند که نحوه انجام و چینش آن بستگی به نظر کارفرما دارد.
اهمیت محوطه سازی
محوطه سازی نقش مهمی در برقراری ارتباط انسان و طبیعت (البته به سبکی مدرن) ایفا کرده است. این ارتباط متفاوت زمانی احساس می شود که انسان به دامان طبیعت میرود.
هنگامی که طبیعت را در قالب چشم انداز طراحی و اجرا می کنند در واقع طبیعت را با سبک و نگاه خود میسازند. چشم انداز، با تلفیق متریال های طبیعی و مصنوعی تکمیل می شود.به نحوی که با یک نگاه متوجه می شوید این چشم انداز ساخته دست بشر است.
البته محلی مناسب و ایده آل برای گذراندن اوقات فراغت است. فرقی نمی کند برای چه اموری از این مکان و چشم انداز استفاده می کنید. تفریح یک ساعته، گفتگوی صمیمانه، گذراندن کل روز با خانواده و… را شامل می شود.
تمام امور روزانه را پوشش میدهد، حتی برای مطالعه و قدم زدن.محوطه سازی باعث افزایش سرانه هر فرد از طبیعت در طول زندگی می شود. نکته دیگر این است که تأثیر مستقیم و بالقوه ای بر محیط زیست خواهد داشت.
به کاهش آلودگی کمک میکند، همچنین گرما و آلودگی صوتی را کاهش می دهد. فضاهایی زیبا، دلنشین و آرامش بخش در مکان های مختلف ساخته می شوند که زیبایی شان ماندگار است. البته در بلندمدت نه تنها از زیبایی آن ها کم نمی شود، بلکه بر زیبایی شان نیز افزوده خواهد شد.
اصول محوطه سازی
برخلاف تصور بعضیها، محوطه سازی از اصول و قواعدی پیروی میکند که رعایت آنها موجب بهوجودآمدن یک فضای چشمنواز، آرامشبخش و امن میشود. این کار شاخهای از معماری و طراحی است که تحتعنوان معماری منظره نیز از آن یاد میکنند.
محوطه سازی تنها شامل ایجاد فضای سبز یا جدولسازی نیست؛ زیرا این کارها، بخش کوچکی از پروژه محوطه سازی است. در تعریفی کلی استفاده از عناصر و المانهای مختلف در طراحی یک فضا و بوجود آمدن فضایی مناسب نیاز مالک یا افراد استفاده کننده، بخشی از پروژه محوطه سازی است.
از مهمترین اصول محوطه سازی میتوان به این نکات اشاره کرد: رعایت استانداردهای ایمنی و زیرسازی مناسب؛ مسطح و آماده کردن محوطه برای ایجاد فضای سبز؛ اجرای عایقبندی استاندارد برای مکانهایی مانند حوضچه یا استخر؛ در نظر گرفتن شیوههای آبرسانی و دفع آب؛ ایجاد هماهنگی بین المانها؛ رعایت نقطه تمرکز کانونی برای اجرای طرحهای برجسته مانند برجسته کردن یک یا چند درخت، مجسمه، آبنما و…؛ رعایت نمودن شیب مناسب در کفسازی؛ رعایت اصل سادگی و پرهیز از اجرای طرحهای متضاد و پیچید؛ استفاده اصولی از نورپردازی برای جلوه دادن به فضا در شب؛ دقت در استفاده از تمام فضای سازه و … .