راهنمای جامع خرید اسپیکر برای تمام کسانی که قصد خرید یک بلندگو با کمترین هزینه و بهترین انتخاب را دارند نوشته شده است، پس اگر به دنبال خرید اسپیکر هستید حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.تسکو(TSCO) و هترون (Hatron) دو تا از شرکت های معتبر و فعال ایرانی هستند که در زمینه تولید و واردات تجهیزات الکترونیکی در زمینه موبایل و کامپیوتر فعالیت می کنند. فعالیت رسمی این شرکت از سال 1381 شروع شده و تا به امروز توانسته موفقیت های زیادی در حوزه کاری خود کسب کند و به یک برند تجاری معتبر در ایران تبدیل شود. محصولات و لوازم جانبی متنوعی در حوزه موبایل و کامپیوتر توسط این شرکت تولید شده اند. از بین تمام محصولاتی که توسط تسکو تولید شده اند، در این مقاله از جانبی تک به صورت تخصصی بر روی اسپیکر این برند تمرکز می کنیم و به صورت اختصاصی اسپیکر تسکو را به چالش می کشیم تا با دیدی کامل از بین انواع اسپیکرهای تسکو، بتوانید مناسب ترین گزینه برای خرید را انتخاب کنید.

انتخاب اسپیکر بلوتوثی ضد آب :
هر چند از نظر فنی هیچ دستگاه الکترونیکی به صورت کامل ضد آب نیست (در وسایل الکترونیکی که دارای گواهینامه ضد آب بودن است، عمق و مدتی که دستگاه می تواند در زیر آب سالم بماند نیز بر روی بسته بندی آن درج می شود) اما در شرایط یکسان بین اسپیکرهای بلوتوثی، برخی از آنها از دوام بیشتری نسبت به سایر اسپیکرهای بلوتوثی برخوردارند.
میزان دوام وسایل اسپیکر در برابر آب و گرد و غبار با IP مشخص می شود. به عنوان مثال استاندارد مقاومت در برابر آب IPX4 است. اگر بر روی اسپیکر یا بسته بندی آن علامت IP44 درج شده باشد، یعنی این اسپیکر هم در برابر آب و هم در برابر گرد و غبار مقاوم است.
طبق جدول زیر عدد اول در استاندارد IP مربوط به گرد و غبار می باشد :
و عدد دوم در استاندارد IP مربوط به نفوذ آب است :
اگر قصد دارید از اسپیکر خود در مکان هایی مانند حمام، استخر و مکان هایی مانند آن استفاده کنید حتما اسپیکر بی سیمی را انتخاب کنید که از استاندارد ضد آب بودن بهره می برد.
اسپیکرهای بلوتوثی پرتابل :
اسپیکرهای بلوتوثی معمولا قابل حمل نیز هستند، اما بعضی از اسپیکرها نیز هستند که در کنار قابلیت های دیگری مانند درگاه USB و حافظه های SD و میکرو اس دی، خروجی RCA و ... از قابلیت اتصال بلوتوث نیز استفاده می کنند که این اسپیکرها برخلاف اسپیکرهای پرتابل، قابلیت حمل کردن را ندارند.
اما در بین اسپیکرهای پرتابل نیز، برخی نسبت به دیگر اسپیکرها قابل حمل تر هستند یا به عبارتی حمل آنها نسبت به دیگر بلندگوهای بلوتوثی پرتابل راحت تر است. بد نیست این نکته را یادآوری کنیم که بسیاری از اسپیکرهای پرتابل طوری طراحی شده اند که تا حدودی نسبت به آب مقاوم هستند.
اسپیکرهای بلوتوثی هوشمند همراه با Wi-Fi :
معمولا این اسپیکر ها با نام اسپیکر هوشمند دارای بلوتوث نیز شناخته می شوند. از اسپیکرهای بلوتوثی هوشمند بیشتر در منازل استفاده می شود و می توان بدون متصل شدن به آن از طریق بلوتوث نیز به گوش دادن موسیقی پرداخت. اسپیکرهای هوشمند نسبت به اسپیکرهای بلوتوثی ساده مقداری متفاوت هستند و می توانند برای پخش صدا با کیفیت و وضوح بالا به WI-FI متصل شوند. کیفیت صدا در اسپیکر هوشمند با استفاده از اتصال WI-FI نسبت به اسپیکر بلوتوثی عادی بالاتر است.
کدک های بلوتوث چیست؟
نحوه انتقال صدا از تلفن هوشمند به اسپیکر توسط کدک بلوتوث مشخص می شود. کدک های بلوتوث با کیفیت بالا از نرخ پخش بیشتری پشتیبانی می کنند و کیفیت صدای بهتری را ارائه می دهند. تمام اسپیکرهای بلوتوثی از یک نوع منو پشتیبانی نمی کنند اما تمام اسپیکرهای بلوتوثی بدون استثنا از SBC پشتیبانی می کنند. از زمان معرفی کدک SBC زمان زیادی می گذرد اما این کدک بلوتوث همچنان یکی از مشهورترین کدک های بلوتوث است.
اگر از تلفن هوشمند با سیستم عامل اندروید استفاده می کنید، پیشنهاد می کنیم برای داشتن یک تجربه پخش با کیفیت، اسپیکری را انتخاب کنید که از aptX پشتیبانی کند. سیستم عامل اندروید علاوه بر aptX از AAC نیز پشتیبانی می کند اما متاسفانه تنها گزینه موجود برای گوشی های آیفون برای پخش صدای با کیفیت بلوتوثی AAC است.
می خواهید با اسپیکر خود تماس بگیرید؟ اسپیکری را انتخاب کنید که میکروفون داشته باشد!
نکته ای که در اسپیکر کمتر به آن پرداخته شده است و شاید برای شما تازگی داشته باشد این است که از اسپیکر هم می توان برای صحبت با تلفن استفاده کرد! تعداد اندکی از اسپیکرهای بلوتوثی از این قابلیت بهره می برند. اسپیکرهای Bose's SoundLink Color II و SoundLink Micro و تعدادی از اسپیکرهای JBL، به این قابلیت مجهز شده اند.
اسپیکرهای برج یا ایستاده
همانطور که از نام آنها مشخص است، اسپیکرهای ایستاده به صورت معمول روی زمین قرار می گیرند و معمولا آن ها را به عنوان اسپیکرهای برجی می شناسند و ارتفاع اکثر آنها از سطح زمین چیزی در حدود 90 تا 120 سانتی متر است. هر چند که اندازه یک اسپیکر معمولا ارتباط کمی با کیفیت صدا دارد یا بهتر است بگوییم هیچ ارتباطی ندارد، ولی اسپیکرهای بزرگ معمولاً دارای صدای بلندتری هستند. به دلیل این که ایجاد فرکانس های پایین با مخروط های بزرگتر کار آسان تری است، اسپیکرهای ایستاده نیز به دلیل داشتن مخروط های بزرگتر برای تولید بیس بیشتر، مجهزتر هستند.
از صحبت های بالا می توان چنین نتیجه گیری کرد که، اسپیکرهای برج یا همان اسپیکرهای ایستاده برای فضاهای بزرگ مناسب ترین مدل هستند.این اسپیکرها معمولاً در سیستم های صوتی فراگیر استفاده می شوند. پس اگر برای استفاده در فضایی بزرگ نیاز به باند دارید، یک جفت اسپیکر ایستاده استریو ممکن است تنها چیزی باشد که شما به آن نیاز دارید.
اسپیکر (بلندگو) قفسه کتابی یا بوک شلف
اسپیکرهای قفسه کتابی (بوک شلف)، به خصوص برای مکان هایی با فضای کوچکتر، یک جایگزین عالی برای اسپیکرهای برجی هستند. این اسپیکرها نسبت به نوع ایستاده به میزان قابل توجهی کوچکتر هستند و معمولاً به توییتر و ووفر یا درایور مید-رنج مجهز هستند.در این بین اسپیکرهای قفسه کتابی 3 طرفه هم در بازار وجود دارند که شامل هر سه درایور با هم هستند. علت نامگذاری این بلندگوها نیز این است که به راحتی می توانند ری قفسه کتاب قرار گیرند، اما یک نکته را نیز در نظر داشته باشید که قرار دادن اسپیکر قفسه کتابی درون قفسه، باعث خواهد شد تا قسمت زیادی از صدایی را که اسپیکر بیرون می دهد را جذب کند. برای جلوگیری از این مساله، بهتر است تا آن را روی پایه اسپیکر قرار دهید، این کار باعث خواهد شد تا کیفیت صدای ارائه شده به مراتب بالاتر باشد.
مانند اسپیکر برج، یک جفت اسپیکر قفسه کتابی هم می تواند صدای استریو خیلی خوبی تولید کند. از این نوع باند می توانید به صورت ترکیبی همراه با سیستم های صوتی فراگیر نیز استفاده کنید که در این نوع استفاده، می توانند به عنوان بلندگوی جلو یا عقب و یا هر دو بلندگو عمل کنند. همچنین به خاطر محدودتر شدن قدرت بیس به خاطر ابعاد، می توان آنها را با ساب ووفر جفت کرد تا یک نتیجه فوق العاده را به خاطر پشتیبانی از طیف وسیع و گسترده فرکانس های صوتی برای شما به ارمغان بیاورد.
اسپیکرهای کانال مرکزی
اسپیکرهای کانال مرکزی بخشی جدایی ناپذیر از همه مجموعه های صدای فراگیر هستند. آن ها بین بلندگوهای چپ و راست جلو قرار می گیرند. و وقتی در سینمای خانگی استفاده می شوند، معمولاً درست زیر صفحه نمایش جای می گیرند. با توجه به اینکه آن ها در مرکز قرار دارند، در نتیجه در تولید فرکانس های میان رده تخصص خاصی دارند. هنگام تماشای فیلم و نمایش، اسپیکر کانال مرکزی مسئول خروج صدای گفتگوها است.
کابینت اسپیکر (loudspeaker cabinet)
مجموعه چند بلندگو یا اسپیکر درون یک جعبه اصطلاحا باند نامیده میشود. تعداد بلندگوها، چیدمان بلندگوها، مدارات و تجهیزات الکترونیکی باند، جنس و ابعاد بدنه باند، عایق کاری آن و البته در صورت لزوم خنک کاری باند از نکات مهم ارزیابی باندها هستند.
چیدمان اسپیکرها
در باندها درایورها (speaker driver) اشاره به بلندگوهایی دارند که بهطور ویژه تنها در باز پخش یک بازه فرکانسی عمل میکنند. صدای زیر با فرکانسهای بالا توسط اسپیکرهای توییتر و فرکانسهای میانه توسط میدرنجها و صدای بم یا فرکانس پایین عموما توسط ووفرها پخش میشود. ترکیب اینها در یک باند یا کابینت اسپیکر کارایی آنها را و مکان قرارگیری آنها را تعریف میکند.
آشنایی با توییتر (Tweeter) در بلندگوها
هر اسپیکر ممنک است دارای یک قطعه به نام ووفر و قطعه دیگری به نام توییتر باشد. همانطور که در ادامه به صورت کامل بیان کرده ایم ووفر (ساب ووفر) برای صداهایی بین 20 هرتز تا 1000 هرتز که اصطلاحا به آن صدای بم می گویند استفاده می شود و برای پخش کردن صداهای زیر، نیاز به یک سختافزار ویژه دیگر داریم. معمولا بیشتر بلندگوها حتی نسخههای معمولی موجود در بازار قطعه کوچکی به اسم Tweeter (با تلفظ صحیح توییتر که بهاشتباه تیوتر گفته میشود) دارند که این وسیله برای تولید و اجرای صداهای صوتی با فرکانس بالا طراحی و ساخته شده است.
توییتر معمولا در رنج فرکانس بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ هرتز (که به نام بالاترین حد شنوایی انسان معروف است) کار میکند.
توییترهای تخصصی و حرفه ای میتوانند حتی فرکانسهای بالاتر از ۱۰۰ کیلوهرتز را نیز پردازش و پخش کنند.علت نامگذاری این واژه در حقیقت از شباهت آن به صدای بالای بعضی از پرندگان گرفته شده است. احتمالا متوجه شده اید که توییتر دقیقا برعکس ووفر عمل می کند.
شنیدن صدای توییترها به تنهایی چندان جذابیتی ندارد.همانطور که گفتیم صدای فرکانس بالایی که آنها تولید میکنند درواقع تکمیل کننده صداهای فرکانس پایینی است که سابووفر یا باندهای اصلی تولید میکنند. با اضافه کردن توییتر به سیستم، باندها وظیفهی تفکیک این فرکانس ها را به صورت اتوماتیک به توییترها واگذار خواهند کرد.
سه نوع توییتر معروف موجود در بازار
1- توییتر مخروطی
سه نوع مختلف از اسپیکر توییتر در بازار وجود دارد. توییتر مخروطی یکی از آنها است که از بین هر سه دسته بندی، ارزان ترین و مهم ترین مدل در اسپیکر های توییتر به حساب می آید. این نوع توییتر بسیار کوچک و سبک است و به راحتی می توان آن را حمل کرد. توییتر مخروطی در دهه 60 و 70 میلادی بسیار محبوبیت بالایی داشت و این مدل برای اسپیکرهای استریو Hi-Fi قدیمی طراحی شده بود. توییترهای مخروطی به خاطر طراحی فوق العاده هم اکنون نیز مورد استفاده قرار می گیرند. علی الخصوص اسپیکرهایی که توسط برند هایی مثل SEAS ، JBL ،CTS و Audax ساخته شده بودند حتی بیشتر از انواع دیگر مورد توجه و مورد استفاده قرار گرفتند.
2- توییتر گنبدی
در بین اسپیکر های توییتر، نوع گنبدی آن به پاسخ صوتی دقیق خود معروف است. در مقایسه با توییتر مخروطی، توییتر های گنبدی دارای پخش صدای بیشتر و همینطور صدای بلندتری هستند. به عبارت ساده تر، صوتی که توسط توییتر گنبدی تولید می شود در مقایسه با یک توییتر مخروطی از نظر پخش صوت، صدا را در فضای وسیع تری پخش می کند.
دیافراگم این مدل از اسپیکر های توییتر از جنس سیم های آلومینیومی است که در لبه گنبد مانند آن پیچیده شده است. بخش متحرک اسپیکر های توییتر را بر روی یک قاب پلاستیکی قرار داده و درون آهنربای حلقه ای آن نصب کرده اند. علاوه بر تمام این موارد، معمولا یک صفحه سوراند در قسمت بالای توییتر گنبدی نصب می شود که برای کنترل کردن جهت صدا طراحی شده است.
توییتر های گنبدی در دو طبقه با گنبد نرم و گنبد فلزی طبقه بندی می شوند. گنبد های نرم از موادی از جنس پلاستیک، ابریشم و پارچه مصنوعی ساخته می شوند. همچنین گنبد های فلزی نیز از موادی مثل آلومینیوم، تیتانیوم و بریلیوم ساخته می شوند.
3- توییتر های هورن
و اما گل سر سبد توییترها یعنی توییتر های هورن آخرین نوع از انواع اسپیکر های توییتر هستند که در میان این سه نوع توییتر قوی ترین آنها محسوب می شوند. بر عکس توییتر گنبدی، صدایی که توسط توییتر های هورن ایجاد می شود، صدایی مستقیم، تقویت شده و طبیعی خواهد بود. این نوع توییتر معمولا از فلزات سبک ساخته می شود و به همین دلیل قدرت و کیفیت بهتری دارند.
آشنایی با کانال صوتی و سیستم سوراند
کانال صوتی چیست ؟
در الکترونیک یا مخابرات هر وقت از کانال ارتباطی صحبت می شود، منظور از آن مسیری برای انتقال اطلاعات یا انرژی خواهد بود. به عنوان مثال کانال فرکانسی یعنی یک کابل فیزیکی یا محدوده بی سیم که در آن به اندازه مشخصی از فرکانس توانایی جا به جا شدن دارد. پس قاعدتا کانال صوتی نیز به مکانی گفته می شود که مقادیر مشخصی از امواج صوتی در داخل آن قابلیت جا به جایی و شنیده شدن داشته باشد. به عنوان مثال محدوده صدای انسان یک نوع کانال صوتی به حساب می آید . به همین صورت در یک موزیک یا آهنگ، صدای خواننده به عنوان یک کانال صوتی، صدای بم که توسط ساب ووفر تولید می شود یک کانال و صدای زیر که توسط توییتر ایجاد می شود نیز کانال دیگری به حساب می آیند . به بیان ساده تر، کانال صوتی، شامل یک محدوده مشخص از صدا خواهد بود و برای این که ما بتوانیم تمام صداهای موجود در داخل یک موزیک را به درستی بشنویم، نیاز داریم تا چند کانال صوتی را دریافت کنیم. و این یعنی هر کدام از این کانال ها دریافت نشوند، از دریافت صدایی که توسط آن کانال ارسال می شود محروم خواهیم شد. به عنوان مثال اگر کانال صوتی صدای بم که توسط ساب ووفر ایجاد می شود را دریافت نکنیم، می شود گفت که از بخش بزرگی از هیجان یک آهنگ محروم خواهیم شد.
اگر بخواهیم به شکل علمی نیز به این قضیه نگاه کنیم، باید اینگونه بیان کنیم که همانطور که بارها گفته شد، محدوده شنوایی انسان از 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز متغیر است و ما برای این که بتوانیم تمام این محدوده شنوایی را پوشش دهیم ، این محدوده را به قسمت یا کانال های کوچک تر تقسیم کرده ایم و برای دریافت هر کدام از این کانال ها دستگاه مختص به خود را ایجاد کرده ایم.با این کار چند مزیت به دست می آید. مهمترین و بارزترین مزیت این است که از پرداخت هزینه های سنگین برای کسانی که نیاز تخصصی به تمام این قسمت ها ندارند (به عنوان مثال بیشتر مصارف خانگی و اداری) جلوگیری می شود.
آرایش 5.1 (سیستم های 5.1 کانال) در سیستم صوتی چیست ؟
اگر بخواهیم به صورت خیلی خلاصه شده بیان کنیم، عدد 5.1 در سیستم صوتی به این معناست که این سیستم دارای 6 عدد خروجی صدا است و هر کدام از این خروجی ها برای پوشش دادن یک کانال صوتی استفاده می شوند. نام دیگری که برای به سیستم 5.1 استفاده می شود، سیستم صوتی 6 کاناله است. به عبارت دیگر معنای سیستم 5.1 کانال این است که این سیستم از 5 اسپیکر و یک ساب ووفر استفاده می کند و عدد 1 نمایانگر تعداد ساب ووفر در این سیستم است. دلیل این که معمولا از یک ساب ووفر برای سیستم های صوتی استفاده می شود این است که ساب ووفر بخش کوچکی از محدوده صوتی فرکانس پایین را پوشش می دهد و این یعنی استفاده از یک عدد ساب ووفر برای اکثر سیستم های صوتی کفایت می کند .
همانطور که گفته شد عدد 5 نیز بیانگر 5 عدد اسپیکر است که 5 کانال خاص را پوشش می دهند. در این سیستم صوتی 2 عدد اسپیکر استریو برای سمت چپ و راست صدای اصلی و در جلوی شما استفاده می شوند. از 2 عدد اسپیکر استریو نیز در سمت چپ و راست و در پشت سر شما برای دریافت صداهای پشت صحنه و جزئیات بیشتر، و 1 اسپیکر مرکزی برای دریافت صدای خواننده یا صدای بازیگران در جلوی شما استفاده می شود.
برای این که بهتر متوجه قضیه شوید، باید بدانید که اکثر صداها به صورت استریو یا به عبارتی از دو کانال چپ و راست پخش می شوند. به عنوان مثال صدایی که از اکثر تلویزیون ها خارج می شود و همینطور صدای لپ تاپ به صورت استریو هستند (برای پخش صدا فقط از دو اسپیکر استفاده می شود) و این یعنی تمام جزئیات صدا در این دو کانال قرار گرفته و تفکیک نمی شوند. اما اگر نیاز داشته باشیم که جزئیات بیشتر و واقعی تری از صدا را دریافت کنیم، نیاز داریم تا اسپیکرهای بیشتری را برای پخش صدا قرار دهیم که همین عامل باعث شد تا سیستم صوتی 5.1 کانال به وجود بیاید. اگر دقت کرده باشید، اکثر فیلم های سینمایی یا بازی های ویدیویی، دارای افکت های صوتی و جلوه های ویژه ای هستند که جزئیات زیادی را در خود قرار داده اند و نیاز است تا تمامی این جزئیات به صورت واقعی به گوش شنونده برسد. به عنوان مثال، صدایی که در پشت سر شخصیت اصلی فیلم اتفاق می افتد، در صورتی حس واقعی را به شما منتقل خواهد کرد که شما نیز این صدا را از پشت سر خود بشنوید .