لینوکس سیستم عاملی اوپن سورس است که به صورت کامندلاین و گرافیکی در سطح اینترنت موجود میباشد. کامندلاین مختص نسخه های سروری میباشد و نسخه های کلاینت این سیستم عامل دارای رابط های گرافیکی جذاب و زیبایی هستند. دستورات اولیه در واقع همان دستورات مهم و کاربردی سیستم عامل هستند و تمامی افرادی که با لینوکس سر و کار دارند میبایستی اشراف کاملی بر این دستورات یا کامند ها داشته باشند. در این مقاله نیز دستورات مهم و بسیارکاربردی ubunto را به شما میگوییم. اوبونتو از فایل منیجر Nautilus استفاده میکند و در دسکتاپ گنوم از مدیر پنجره Compiz استفاده میکند که بسیار کاربردی و زیبا میباشد.
از اولین و مهمترین کامند های لینوکس ورود به سوپر یوزر یا همان روت میباشد که در اوبونتو با دو کامند زیر امکان پذیر است. اگر میخواهید یک کامند را با دسترسی روت اجرا کنید ابتدای کامند sudo را اضافه کنید و اگر میخواهید به روت لاگین کنید su را وارد کنید.
sudo command
su
برای نصب پکیجی از مخزن این کامند را وارد کنید. ما در این کامند پکیج wget را نصب میکنیم.
sudo apt install wget
با کامند apt update میتوانید سیستم عامل خود را اپدیت کنید. در هنگام اپدیت لینوکس از شما سوال میکند حجم اپدیت x مگابایت میباشد، آیا میخواهید آن را دانلود و نصب کنید ؟ که شما باید بله یا خیر بگویید. اگر آپشن -y را در آخر کامند استفاده کنید پاسخ شما به این سوال بله خواهد بود و این سوال از شما پرسیده نمیشود.
sudo apt update
برای اپگرید کردن سیستم نیز از این کامند استفاده بفرمائید. این دستور نیز همانند دستور بالا آپشن -y دارد.
sudo apt upgrade
برای خاموش کردن سیستم نیز از کامند shutdown میبایستی کمک بگیرید. آپشن now به معنی همین حالا خاموش کن میباشد. اگر این اپشن را وارد نکنید و تنها کامند shutdown را بزنید سیستم یک دقیقه بعد خاموش خواهد شد.
shutdown now
برای دانلود کردن یک فایل میبایستی از دستور wget استفاده کنید.
wget https://example.com/file_name
برای استخراج کردن فایل های tar دانلود شده از کامند tar میبایستی استفاده بفرمائید. البته این کامند بدون آپشن هیچ کاری انجام نمیدهد و میبایستی آپشن های x که مخفف extract و f که مخفف file name میباشد را استفاده کنید.
tar -xf file_name.tar.gz
برای استخراج کردن فایل های zip و RAR نیز از دو کامند زیر استفاده بفرمایید. اگر در هنگام استخراج پیغام نصب نبودن این دو برنامه سیستمی داده شد کامند دوم و چهارم برای نصب آنها میباشد و اگر این خطا را مشاهده نکردید نیازی نیست کامند های مذکور را وارد کنید.
unzip e example.zip
sudo apt install unzip -y
unrar example.rar
sudo apt install unrar -y
اگر نمیدانستید یک کامند چه کاری انجام میدهد یا چه آپشن هایی دارد کافیست دستور man را که مخفف Manual میباشد قبل از آن اضافه کنید تا توضیح کاملی دریافت کنید. در کامند زیر ما اطلاعاتی در مورد دستور ls خواهیم دید.
man ls
برای انجام تغییرات در کارت شبکه همانند تغییر ایپی ، DNS یا هر تغییر دیگری میبایستی به etc/netplan/installer-config.yaml-00/ مراجعه بفرمائید. البته بسته به شرایط سیستم شما نام پوشه ۰۰-installer-config.yaml تغییر خواهد کرد. فراموش نکنید با دسترسی محدود نمیتوانید این فایل را ویرایش کنید.
sudo nano /etc/netplan/00-installer-config.yaml
دستور pwd نیز برای دیدن پوشه ای که در آن قرار داریم استفاده میشود. برای اینکه ببینید با چه یوزری لاگین کرده اید دستور دوم را وارد کنید.
pwd
whoami
برای دیدن اطلاعات دقیق سخت افزاری میبایستی کامند dmidecode را وارد کنید. این کامند ریز به ریز جزئیات سخت افزارهای سیستم را به شما نشان میدهد.
dmidecode -q
برای خارج شدن از اکانتی که در حال حاضر با آن لاگین کرده اید کامند logout را وارد بفرمائید.
logout
برای کپی کردن یک فایل از دستور زیر استفاده میکنیم. در این دستور یک کپی از پوشه zoip را به محل /etc/var انتقال دادیم. البته فراموش نکنید پوشه zoip باید در دایرکتوی جاری باشد و اگر در مکان دیگری قرار دارد مسیر را دقیق ذکر کنید. cp مخفف copy میباشد.
cp zoip /etc/var
برای انتقال یک فایل نیز از کامند mv استفاده میکنیم. mv مخفف Move میباشد.
mv zoip /etc/var
برای ورود به یک پوشه از کامند cd استفاده میشود. اگر cd را به تنهایی و بدون وارد کردن هیچ نامی بزنید به پوشه روت میروید.
cd /etc/var/zoip
cd
برای بازگشت به روت یا همان خانه از کامند پایین استفاده بفرمائید.
cd ~
برای بازگشت به یک مرحله بالاتر از کامند cd .. به شکل زیر استفاده میشود.
cd ..
برای پاک کردن یک فایل از کامند rm file_name و برای پاک کردن یک دایرکتوری از rm directoy_name -rf استفاده میکنیم. آپشن -rf به معنای remove force میباشد.
rm file_name
rm -rf directory_name
برای تغییر پسوورد یوزر روت یا همان ریشه از کامند passwd استفاده میشود.
passwd
برای تغییر دسترسی های یک فایل از کامند chmod استفاده میشود. در کامند زیر به پوشه zoip دسترسی ۷۵۵ داده میشود. از کامند های دیگری نظیر +x نیز میتوان برای دادن دسترسی اجرایی به سه سطح یوزر ها استفاده کرد.
chmod +x zoip
chmod 755 zoip
در صورتی که قصد آشنایی بیشتری با لینوکس توزیع اوبونتو دارید، میتوانید با خرید سرور مجازی لینوکس از زویپ سرور، نصب و کانفیگهای لازم را به کارشناسان شرکت بسپارید.
امیدواریم از این مقاله آموزشی زویپ سرور استفاده لازم را برده باشید.