بسیاری از گیمرها ترجیح میدهند به جای خرید کنسولهای خانگی، به سراغ تهیه یک پی سی بروند و از آن به عنوان پلتفرم اصلیشان برای بازی کردن استفاده کنند. از همین رو ما تصمیم گرفتهایم در یک راهنمای خرید سیستم گیمینگ به شما در تهیه یک پی سی مخصوص بازی کمک کنیم. پس در ادامه این مطلب با تکنولایف همراه باشید.
بستن یک سیستم گیمینگ خوب کاری کاملا چالش برانگیز است. اگر میخواستید یک کنسول بازی بخرید، صرفا با مقایسه چند مدل، میتوانستید گزینه مورد علاقهتان را پیدا کرده و به سراغاش بروید. اما تهیه یک پی سی مخصوص بازی کار سادهای نیست. زیرا سیستم گیمینگ از قطعات مختلفی تشکیل شده که باید با اطلاعات کامل آنها را انتخاب کنید. این روزها شرکتهای مختلف، قطعاتی با مشخصات گوناگون و اسامی متفاوت عرضه میکنند که این موضوع موجب سردرگمی بسیاری از کاربران میشود. ما در راهنمای خرید سیستم گیمینگ به شما کمک میکنیم اطلاعات خوبی از قطعات مورد نیاز به دست آورید و در انتها نیز برای بودجههای مختلف، قطعات مناسبی را پیشنهاد میدهیم.
اگر در زمینه بستن پی سی تجربه نداشته باشید و در صورتی که برای اولین بار است میخواهید یک سیستم گیمینگ تهیه کنید، احتمالا در ابتدا کاملا سردرگم خواهید شد. اما به لطف این مقاله از جانبی تک ، صرفا باید به بودجه خود نگاه کنید و برخی از بهترین قطعات را برگزینید.
سطح سیستم گیمینگ
بدون شک اولین کاری که باید انجام دهید، این است که مشخص کنید سیستم گیمینگتان باید در چه سطحی باشد. همانطور که گفتیم برعکس کنسولها، پی سی دست کاربر را کاملا باز میگذارد و این موضوع کار انتخاب را برای عدهای از افراد دشوار میکند. البته همانطور که اشاره کردیم برخی از شرکتها کیسهای کاملی را ارائه میدهند که کار را برای گیمرها ساده میکند، اما تمرکز اصلی ما در این مقاله انتخاب قطعات و تهیه یک سیستم کامل توسط خود کاربر است.
راهنمای خرید سیستم گیمینگ ارزان
اگر به تازگی میخواهید به دنیای بازیهای ویدیویی وارد شوید و قصد ندارید هزینه زیادی را صرف تهیه سیستم کنید، بهتر است به سراغ قطعات اقتصادیتر بروید. در واقع این دسته از دوستداران بازیهای ویدیویی نباید انتظاری از سیستمی که تهیه میکنند داشته باشند. برای تهیه چنین سیستمی نیازی نیست وقت زیادی را برای انتخاب قطعات صرف کنید و به نسبت سریعتر به نتیجه میرسید.
پی سی مورد نظر ما در راهنمای خرید سیستم گیمینگ ارزان، سیستمی است که بتواند حداقل بازیها را با رزولوشن 1080p اجرا کند. رزولوشن پایینتر از این برای سال 2022 اصلا مطلوب نیست. این پی سی میتواند اکثر بازیها را با کیفیت مشابه کنسول اجرا کند و حتی در برخی مواقع نرخ فریم و کیفیت بالاتری را ارائه دهد.
هدف این است که کاربران حداقل بازیها را با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه تجربه کنند و گاهی نیز آن را به مقداری بین ۳۰ تا ۵۰ فریم بر ثانیه برسانند. حتی برخی آثار با چنین سیستمی با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه نیز اجرا میشوند. شاید تصور کنید که چنین امری ممکن نیست. اما باید ذکر کنیم که در سالهای اخیر سخت افزارهایی وارد بازار شدهاند که چنین امکانی را برای گیمرها فراهم میکنند.
راهنمای خرید سیستم گیمینگ میانرده
اگر به دنبال تجربه بهتر بازیهای ویدیویی هستید، باید به سراغ سیستمهای میانرده بروید. باز هم باید اشاره کنیم که سیستمهای از پیش تهیه شده توسط برخی شرکتها در این رده میتوانند کارتان را راحتتر کنند. اما اگر قصد تهیه این نوع پی سیها را ندارید، راهنمای خرید سیستم گیمینگ میانرده به کمکتان خواهد آمد. باید اشاره کنیم که کاربران برای بستن چنین سیستمی باید به نسبت مورد پیشین، هزینه بیشتری را صرف کنند.
در این رده شما با سخت افزارهای قویتری مواجه خواهید شد که کمک میکنند بازیها را با کیفیت بالاتر تجربه کنید. بسیاری از گیمرها در این رده نیز با رزولوشن 1080p بازیها را تجربه میکنند، اما حالا نرخ فریم وجه تمایز اصلی با سیستم ارزانتر است. در این پی سیها شما حداقل نرخ 60 فریم بر ثانیه را تجربه خواهید کرد.
حتی برخی از بازیها در اینگونه سیستمها با رزولوشن 1440p نیز اجرا میشوند و نرخ فریم خوبی را نیز ارائه میدهند. سیستمهای میانرده به این دلیل که با قیمت مناسب، تجربه خوبی را برای گیمرها به ارمغان میآورند، از سایر ردهها پرطرفدارتر هستند.
راهنمای خرید سیستم گیمینگ بالا رده و حرفه ای
اگر محدودیتی در بودجهتان ندارید، باید به سراغ راهنمای خرید سیستم گیمینگ حرفه ای بروید. در این بخش ما بهترین قطعات بازار را به شما معرفی میکنیم که قائدتا قیمتهای بسیار بالایی خواهند داشت.
روی یک سیستم گیمینگ بالارده، میتوانید اکثر بازیها را با رزولوشن 1440p و نرخ 100 فریم بر ثانیه اجرا کنید. کارت گرافیکهایی نظیر Nvidia GeForce RTX 3080 یا موارد قویتر از آن، به راحتی اجازه میدهند که بازیها با کیفیت 4K و نرخی بالاتر از 100 فریم بر ثانیه اجرا شوند. این سیستمها رویای تمامی گیمرها هستند و تجربه کاربر را از بازیها به اوج میرسانند.
سیستم گیمینگ حرفهای شامل بهترین قطعات خواهد بود و تا سالها میتواند شما را از خرید سیستم جدید یا ارتقا قطعات بینیاز کند. با وجود این باز هم باید تاکید کنیم که قیمت سیستم گیمینگ حرفهای بسیار بالا است.
موارد و قطعاتی که در خرید سیستم گیمینگ باید به آنها توجه کرد
اگر در راهنمای خرید سیستم گیمینگ به دنبال تهیه قطعات مناسب هستید، ما در این مسیر شما را همراهی خواهیم کرد. در صورتی که نمیدانید از کجا فرآیند تحقیق برای خرید را شروع کنید، نگران نباشید؛ زیرا این امر اصلا دشوار نخواهد بود. قطعات اصلی که باید بیشتر رویشان مانور دهید، پردازنده مرکزی، مادربرد، رم، پاور، کارت گرافیک، کیس، حافظه داخلی و سیستم کولینگ هستند.
پردازنده مرکزی (CPU)
اولین قدم در راهنمای خرید سیستم گیمینگ، خرید پردازنده مرکزی است. تصور برخی از افراد بر این است که این قطعه اهمیت زیادی در اجرای بازیها ندارد و دیگر بخشهای پی سی مهمتر هستند، اما باید بدانید که این ادعا اصلا درست نیست. در واقع بعضی از بازیها بیشتر و برخی کمتر به CPU فشار میآورند. اگر اثری که آن را تجربه میکنید جزو آثار CPU Heavy باشد و پردازنده مرکزی پی سی شما نتواند قدرت مناسب را ارائه دهد، اجرای بازی با مشکل رو به رو خواهد شد.
این بدان معنا است که انتخاب CPU خوب روی تجربه کاربران از بازیها تاثیر قابل توجهی میگذارد. اما چطور باید پردازنده مرکزی مناسب را انتخاب کرد؟ برای شروع باید تصمیم بگیرید که میخواهید به سراغ اینتل بروید یا AMD. در قدم بعد باید قیمت سیستم گیمینگ و هزینهای که قرار است صرف تهیه CPU کنید را مد نظر قرار دهید. ما از آن جایی این حرف را میزنیم که هر دوی این شرکتها پردازندههای مرکزی مختلفی با قیمتهای متنوع دارند. پس انتخاب کنید که میخواهید یک CPU گرانقیمت بخرید یا قصد دارید به سراغ محصولی ارزان از نسلهای پیشین بروید.
در مرحله بعد باید تصمیم بگیرید که هدفتان چیست. آیا هدفتان اسمبل بهترین سیستم گیمینگ است؟ میخواهید دست به رندر یا انجام کارهای گرافیکی بزنید؟ ما در این مقاله بیشتر به موضوع تهیه پی سی مخصوص بازیهای ویدیویی خواهیم پرداخت.
اگر قصد دارید تجربه بهتری از بازیها داشته باشید، باید به سراغ محصولی بروید که ترد (Thread) و هسته (Core) بیشتری دارد. بیشتر بودن تعداد ترد و هسته موجب میشود پی سی مد نظرتان عملکرد بهتری داشته باشد.
مادربرد
پس از این که تصمیمتان را برای تهیه CPU نهایی کردید، به سراغ انتخاب یک مادربرد مناسب بروید. به طور معمول کاربران درگیری زیادی بین انتخاب پردازنده مرکزی و مادربرد دارند و گاهی یکی را پیش از دیگری برمیگزینند. اما باید بگوییم که در هر صورت باید روی انتخاب این قطعه حساسیت زیادی به خرج دهید، زیرا احتمالا ارتقا سیستمتان در سالهای آینده به این قطعه وابسته خواهد بود.
کاملا بدیهی است که انتخاب CPU تاثیر زیادی روی مادربردی که قرار است انتخاب کنید، دارد. هر چه نباشد باید سوکت مطابقت داشته باشد که بتوانید از آن پردازنده مرکزی روی قطعه اصلی سیستم گیمینگتان استفاده کنید. پس در انتخاب مادربرد باید به سوکت مربوط به CPU اهمیت دهید و نکته مهم دیگر نیز بودجهتان است.
علاوه بر این، باید ببینید که این قطعه چند اسلات برای رم دارد و همچنین اسلاتهای مربوط به کارتهای دیگر مثل PCI-Express نیز باید مورد توجه قرار بگیرند. مادربردهای جدید برای انتخاب قطعه مربوط به فضای ذخیرهسازی نیز انتخابهای مختلفی را پیش رویتان قرار میدهند.
گذشته از همه اینها، توان مادربرد نیز مهم است. برخی از افراد تمایل دارند CPU خود را اورکلاک (Overclock) کنند. در این شرایط شما به مادربردی نیاز خواهید داشت که از پس این کار برآید. یک قطعه ارزانقیمت نمیتواند گزینه مناسبی برای این کار باشد.
رم (RAM)
حال که پردازنده مرکزی و مادربردتان را انتخاب کردید، در راهنمای خرید سیستم گیمینگ باید به سراغ رم برویم. شما بدون داشتن یک رم خوب با حجم مناسب، نمیتوانید یک پی سی قابل قبول برای بازی کردن داشته باشید. حتی اگر نخواهید با کامپیوترتان بازی کنید، باز هم باید مقدار رم کافی داشته باشید، زیرا این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است.
پیدا کردن میزان رم مورد نیاز برای یک گیمر کار سختی نیست. تقریبا تمام پی سیهای این روزها، حداقل ۱۶ گیگابایت رم دارند. با داشتن این مقدار رم دیگر نباید نگران چیزی باشید و میتوانید به راحتی از تجربه بازیها لذت ببرید.
هرچند اگر دوست داشته باشید قدم را فراتر بگذارید، ما در راهنمای خرید سیستم گیمینگ بالا رده توصیه میکنیم که به سراغ 32 یا حتی 64 گیگابایت رم بروید. اما باید برخی موارد دیگر را نیز مد نظر قرار دهید. برای مثال آیا لزومی میبینید که این قطعات دارای نورهای RGB باشند؟ یا با یک رم ساده کنار میآیید؟
علاوه بر این، سرعت رم نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. برخی از بررسیها نشان میدهند که در این بحث، پردازندههای شرکت AMD میتوانند از رمهای دارای سرعت بیشتر، بهتر بهره ببرند. پس اگر قصد دارید به سراغ پردازندههای اینتل بروید، دیگر نیازی نیست حتما سریعترین مدل بازار را انتخاب کنید.
شاید بتوان گفت در راهنمای خرید سیستم گیمینگ، معرفی و انتخاب رم از سایر قطعات سادهتر است. در واقع مدلهای رم زیادی در بازار موجود هستند و از هر نظر میتوانند شما را راضی کنند.
پاور (PSU)
شاید برایتان عجیب باشد که چرا انتخاب پاور برای پی سی حائز اهمیت است. باید بدانید که داشتن پاور خوب جزو ملزمات بستن یک سیستم گیمینگ محسوب میشود و باید آن را جدی بگیرید. انتخاب این قطعه نیز به بودجهتان و به طور کلی قیمت سیستم گیمینگ که میخواهید تهیه کنید، بستگی دارد.
پاور یا منبع تغذیه همانطور که از ناماش پیدا است، تمامی قطعات سیستم را تغذیه میکند. پس باید قطعهای را بخرید که قابل اطمینان باشد و بتواند سالها برایتان کار کند. خرید یک سیستم گیمینگ ۱۵۰ میلیون تومانی، اما داشتن یک پاور ۲ میلیون تومانی بیمعنی است و مشخص نیست حاصل این ترکیب چه خواهد شد.
انتخاب منبع تغذیه مناسب پی سی سادهتر از چیزی است که به نظر میرسد. در واقع شاخصههای زیادی در این بحث مورد توجه قرار نمیگیرد. خروجی ولتاژی که نیاز دارید یکی از مواردی است که باید به آن توجه کنید. معمولا گیمرها به سراغ پاورهایی با توان ۷۵۰ وات یا بالاتر از آن میروند.
البته اگر میخواهید هزینه کمتری صرف کنید، در راهنمای خرید سیستم گیمینگ ارزان باید بگوییم که میتوانید به سراغ منبع تغذیه ارزانتری بروید. همچنین در صورتی که میخواهید بیشتر هزینه کنید، باید به سراغ طراحی ماژولار بروید تا از شر سر و کله زدن با کابلهای فراوان و به هم ریخته خلاص شوید.
مورد بعدی که باید به آن توجه داشته باشید، امتیاز بهرهوری منبع تغذیه است. استاندارد 80 Plus Bronze یا بالاتر را بهتر است مد نظر قرار دهید. به طور کلی باید هزینه کافی را برای این قطعه صرف کنید تا برای مدتها خیالتان از بابت آن راحت باشد.
کارت گرافیک (GPU)
این قطعه بدون شک یکی از مهمترین قطعات پی سی است و شاید بتوان آن را حائز اهمیتترین بخش در یک سیستم گیمینگ در نظر گرفت. اگر بخواهید صادق باشیم، باید ذکر کنیم که انتخاب کارت گرافیک خوب در این روزها کار سادهای نخواهد بود. البته قبلا انتخاب این قطعه دشوار نبود، اما در چند وقت گذشته این موضوع به یکی از چالشهای پی سی گیمرها تبدیل شده است.
شاید بتوان گفت تمام این بحثها با عرضه سری RTX 3000 توسط انویدیا (Nvidia) آغاز شد. میتوان گفت این سری پس از سری GTX 1000 مهمترین سری کارت گرافیکهایی بودند که راهی بازار شدند. اما محدودیتهای بازار موجب شده بود که بسیاری از کاربران نتوانند این کارت گرافیکهای را تهیه کنند.
در انتخاب این قطعه نیز باید به برند توجه داشته باشید. ما در یک مقاله تحت عنوان مقایسه کارت گرافیک AMD و Nvidia به طور کامل دو شرکت غول در زمینه تولید کارت گرافیک را مقایسه کردهایم که میتوانید نگاهی به آن بیندازید. به هر حال در این موضوع هم بودجهتان حرف اول را میزند. اما در مجموع باید بدانید که مواردی نظیر VRAM، فرکانس هسته، سرعت و … در کارت گرافیکها مهم هستند و باید به این موارد توجه کافی داشته باشید.
کیس
وقتی تمام قطعات اصلی را انتخاب کردید، باید جایی باشد که آنها را در کنار هم قرار دهیم. این جا است که به یک کیس مناسب نیاز پیدا خواهیم کرد. برندها و طرحهای بیشماری در بازار وجود دارد که هر یک از آنها خصوصیات منحصر به فردی دارند. گاهی همین ازدیاد طراح و شکلها گاهی برای گیمرها گیجکننده میشود. انتخاب کیس مناسب برای بسیاری از افراد کار سختی نیست.
اکثر قطعات پی سیهای مدرن را میتوانید روی یک کیس میانرده قرار دهید. اما برای برخی از کاربران زیبایی کیس گیمینگ اهمیت زیادی دارد. در نتیجه این افراد به وجود نورهای RGB، داشتن بدنه شیشهای و مواردی از این قبیل توجه ویژهای دارند. اما به طور کلی باید بگوییم که انتخاب کیس بیشتر به سلیقه کاربر وابسته است و در انتخابتان میتوانید با دست باز عمل کنید.
فضای ذخیرهسازی
هارد نیز پیشتر یکی از قطعات بود که کاربران در انتخاب آن کار سختی نداشتند. اما امروزه با بیشتر شدن مدلها و برندها کار کمی دشوار شده است. در این بخش از راهنمای خرید سیسیتم گیمینگ باید ذکر کنیم که سرعت و قیمت در انتخاب یک هارد خوب مهم هستند.
ابتدا در نظر داشته باشید که چه مقدار فضای برای ذخیرهسازی اطلاعاتتان نیاز دارد. آیا از کسانی هستید که فیلمها و بازیهایتان را آرشیو میکنید؟ اگر بله، باید به سراغ هاردهای حجیم بروید.
SSDها در سالهای اخیر در بازار فراوان شدهاند. این قطعات قیمتهای بالایی دارند، اما کیفیت و سرعتی که ارائه میدهند، ارزش تک تک ریالهایی که بابتشان میپردازید را دارند. SSDها از 60 گیگابایتی وجود دارند تا بالغ بر 1 ترابایت. این به بودجه شما بستگی دارد که چه قطعهای را میخواهید خریداری کنید.
سیستم خنککننده
زمانی که در حال تهیه یک پی سی مخصوص بازی هستید، باید به یاد داشته باشید که تهیه یک سیستم خنککننده خوب یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن توجه کنید. اگر سیستم کولینگ خوبی نداشته باشید، در واقع بسیاری از کارهایی که دوست دارید انجام دهید را نمیتوانید عملی کنید.
اکثر پردازندههای جدید گرمای زیادی تولید میکنند و برای این که بتوانید وضعیت آنها را کنترل کنید، باید به سراغ تهیه سیستم کولینگ خوب بروید. هرچند باید بدانید که خنککنندههای جدید بیش از چیزی هستند که صرفا بخواهید آنها را به عملکردشان محدود کنیم. مثلا باید به جریان هوا، صدایی که ایجاد میکنند، نورهای RGB و موارد از این قبیل نیز توجه کنید. چنین خصوصیاتی روی قیمت نیز تاثیرگذار هستند.
اگر خنک کننده شما قابلیت جریان هوا نداشته باشد، نمیتواند دمای قطعات را کاهش دهد. در نتیجه قطعات داغ میشوند و ممکن است به پی سی آسیب وارد کنند.
راهنمای خرید سیستم گیمینگ
ما در این مقاله قصد داریم سیستمها را در چهار دسته تفکیک کنیم. در واقع ما سیستمهای ارزان، میان رده، بالا رده و حرفهای را به شما معرفی خواهیم کرد. پس اگر به دنبال بهترین قطعات با توجه به بودجهتان هستید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.