حسابداری صنعتی شاخهای از حسابداری است که محاسبه بهایتمامشده کالا و محصولات از وظایف حسابداران صنعتی است.
مدیریت و کنترل هزینهها و در صورت لزوم تصمیمگیری برای کاهش هزینههای اضافی و افزایش درآمد شرکت از نظر اطلاعات تجاری حائز اهمیت است.
حسابداری صنعتی به طور گستردهای برای کاهش هزینههای ساخت و تولید محصولات با قیمتهای مناسب و کنترل موجودی استفاده میشود.
استفاده از حسابداری صنعتی، به شرکتهای تولیدی کمک میکند تا با برآورد هزینه تولید محصولات، گامهای مثبتی در جهت رشد بردارند.
بر خلاف حسابداری عمومی یا حسابداری مالی، هزینهیابی یک سیستم داخلی شرکت محور است که برای اجرای کنترل هزینه استفاده میشود. حسابداری صنعتی میتواند انعطافپذیرتر و خاصتر باشد، به ویژه در مورد تخصیص هزینه و ارزشگذاری موجودی، روشها و تکنیکهای هزینهیابی از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است و میتواند بسیار پیچیده باشد. حسابداری صنعتی توسط تیم مدیریت داخلی یک شرکت برای شناسایی تمام هزینههای متغیر و ثابت مرتبط با فرآیند تولید استفاده میشود. ابتدا این هزینهها را به صورت جداگانه اندازهگیری و ثبت میکند، سپس هزینههای ورودی را با نتایج خروجی مقایسه میکند تا به عملکرد مالی کمک کند و تصمیمات تجاری آینده را بگیرد. در واقع قیمت تمامشده گزارشی است که جزئیات تمام هزینهها را از مجموع هزینهها نشان میدهد.
کاربرد حسابداری صنعتی
کاهش هزینهها، کنترل موجودی، تصمیمگیری دقیق در مورد قیمت محصول از موثرترین کاربردهای شرکتها برای ارزیابی هستند.
در زمینه تولید و توسعه شرکتهای تولیدی انجام فرآیندهایی مانند تحلیل، مدلسازی و برآورد هزینه از اهمیت بالایی برخوردار است و شرکتها باید همواره دادههای دقیقی از بهایتمامشده مواد اولیه محصولات خود داشته باشند تا تصمیمات درستی اتخاذ کنند.
در واقع در تعریف حسابداری صنعتی میتوان گفت که این رشته یا بهایتمامشده زیرشاخهای از رشته حسابداری مدیریت است که با بکارگیری آنها نقش موثری در سودآوری گروه داشته است.
وظایف حسابداری صنعتی
- کمک به برنامهریزی و اجرای برنامهها
- تحلیل و کنترل بودجههای سازمان یا شرکت
- جمعآوری، طبقهبندی و ثبت گزارشات برای کمک به مسئولان مربوطه برای گرفتن بهترین تصمیمات
- تجزیه و تحلیل گزارشات برای کاهش هزینهها و بهبود وضعیت تولید
- تعیین و کنترل ارزش موجودیهای یک شرکت به منظور هزینهیابی، تعیین قیمت و کنترل موجودی کالاها و محصولات
- جمعآوری اطلاعات مربوط به هزینههای انجام شده و بررسی سود به دست آمده
به طور کلی میتوان گفت که طبقهبندی هزینهها در حسابداری صنعتی بر اساس رابطه آنها با تولید محصولات است. نکته بسیار مهم در حسابداری صنعتی مدیریت هزینه و کاهش آن به سطح معقول به منظور افزایش سود شرکت است.
یعنی شاخهای از حسابداری که وظیفه جمعآوری، طبقهبندی، تجزیه و تحلیل، خلاصه و تقسیم عوامل بهای تمام شده، محاسبه قیمت محصولات و خدمات را بر عهده دارد، در واقع شبیه به آن چیزی است که حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده نامیده میشود.
اهمیت حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی به تدریج پس از انقلاب صنعتی توسعه یافت و این پدیده با نیاز به دانستن بهایتمامشده کالاهای ساخته شده مطابقت داشت.
در این نوع اطلاعات، هدف اصلی شناخت هزینه واحد بر حسب تمام هزینهها است. کم کم با بهبود روشهای تولید در سالهای بعد، از روشهای خاصی برای تثبیت قیمتتمامشده تولید استفاده شد. برای دستیابی به این اهداف، اطلاعات طبقهبندی، ثبت، تجزیه و تحلیل و تفسیر میشود تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص شود.
مزیتهای یادگیری حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی با توجه به گسترش روزافزون بخشهای مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده است. در واقع صنایع مختلف به حسابدار حرفهای برای رسیدگی به امور مختلف مانند امور مالی، امور مالیاتی و موارد دیگر نیاز دارند و این موضوع برای صنایع بسیار مهم است.
حسابداری صنعتی در صنعت بسیار مهم است و مزایای زیادی برای صاحبان مشاغل دارد. حسابداری صنعتی به ارزیابی عملکرد تجاری و همچنین مدیریت و کنترل جریان نقدی کمک میکند.
برای پیشبینی درآمد و سرمایهگذاریهای آتی شرکت و همچنین جلوگیری از کلاهبرداری و سرقت مفید است.
تفاوت حسابداری صنعتی با حسابداری بهای تمام شده
شناسایی و توزیع مناسب وجوه هدف اصلی حسابداری است و در حسابداری شرکتی علاوه بر این باید مشخص شود که وجوه در کجا هستند، به طور صحیح به انواع فعالیتهای سازمانی تخصیص داده شود و تحلیل انجام شود. همچنین با نتایج این تحلیل هدایت میشود.
در حقیقت میتوان گفت حسابداری بهایتمامشده بخشی از حسابداری صنعتی است که در درجه اول بر تعیین و شناسایی هزینهها تمرکز دارد.
موسسه حسابداری آپاداس همواره در تلاش برای تحقق آرمانهای علاقهمندان به حسابداری که توسعه مستمر در این زمینه میباشد، دانشجویان با شرکت در دوره جامع حسابداری صنعتی میتوانند با کسب دانش لازم و کاربردی به پیشرفت لازم در کار خود دست یابند و بر اساس آن توانایی ایجاد و استفاده از برنامه برای محاسبه قیمت تمام شده محصول را داشته باشند.