آشنایی با شاخص پوئل (PUELL MULTIPLE)
شاخص پوئل که آن را به اختصار PM نیز مینامند؛ توسط شخصی به نام دیوید پوئل(Puell David) به وجود آمد که درآمد ماینرهای بیتکوین را نسبت به قیمت BTC بررسی میکند.
به عبارتی مشخص میکند که چه زمانی ماینرها به منظور محاسبه سود به دست آمده از همکاری در شبکه بیتکوین، به صورت دسته جمعی، اقدام به فروش میکنند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر این شاخص بپردازیم.
نحوه محاسبه شاخص پوئل
همانطور که گفته شد شاخص یا ضریب پوئل به بررسی درآمد استخراجکنندگان بیتکوین میپردازد و از رابطه زیر محاسبه میگردد:
این شاخص با تقسیم میزان ارزش روزانه بیتکوینهایی که به تازگی مورد ماین شدن قرار گرفتهاند بر ارزش صدور روزانه بیت کوین با میانگین متحرک ۳۶۵ روز، محاسبه و به دست میآید.
توجه به این نکته ضروری است که تمامی موارد موجود در این معادله به دلار محاسبه شده است. با استفاده از این شاخص میتوان به این نکته پی برد که انجام فروش در چه سطحی، بیشترین سود را نصیب ماینرها خواهد کرد.
هدف بیشتر این معیارها، که بر روی سرعت مقادیر موجود در زنجیره یا عدم وجود آنها متمرکز شدهاند، تعیین زمان یا کمیت دورهها و بازههای بازار بیت کوین از نظر فاندامنتال است. در نتیجه چرخهها را از دید یک معاملهگر تجزیه و تحلیل میکند.
اگرچه سیگنال خرید ارسال شده توسط شاخص پوئل، ممکن است برای گاوهای بازار، امیدوار کننده باشد، اما روند داستان ممکن است دچار تغییر شود. دیوید پوئل، با اشاره به انطباق این شاخص بر Hash Rate بیت کوین، نسبت به سیگنال خرید هشدار داده و گفته است میزان هش ریت (Hash Rate) با توجه به سرکوب ماینرها در چین به شدت در ماههای اخیر کاهش یافته و نباید از این قضیه غافل شد.
به گفته او هش ریت بیت کوین از قیمت آن پیروی کرده و معاملهگران میبایست مراقب شرایط خاص نیز باشند، چرا که ممکن است سیگنال خرید اشتباهی صادر شده باشد و ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد تا شاهد صعود دوباره بیت کوین باشیم.
نحوه استفاده از شاخص پوئل
دورهها و بازههای زمانی خاصی وجود دارد که میزان ارزش بیت کوین استخراج شده و ورود آن به اکوسیستم، نسبت به حالتهای نرمال، بسیار کم و یا بسیار زیاد است. شناخت و درک این دورهها و بازهها زمانی برای سرمایهگذاران استراتژیک بیت کوین میتواند بسیار مفید واقع شود.
با بررسی نمودارهای شاخص پوئل میتوان به وضوح به این نکته پی برد که دورهها یا بازههایی وجود دارند که در آن، ارزش روزانه بیت کوین در طول تاریخ بسیار کاهش یافته و شاخص پوئل وارد جعبه سبز رنگ شده (زیر عدد ۵/۰ قرار گرفته) است. همین امر موجب شده تا در دورههای بعدی، بازدهی بیشتری را برای سرمایهگذارانی که در این نقطه بیتکوین خریداری کردهاند، به همراه داشته باشد.
همچنین در دورههایی ارزش روزانه بیت کوین در طول تاریخ بسیار افزایش یافته و شاخص پوئل وارد جعبه قرمز رنگ شده (بالای عدد ۸ قرار گرفته) است. همین امر موجب شده تا سود کلانی را برای سرمایهگذارانی که در این نقطه بیتکوینهای خود را به فروش رساندهاند، به همراه داشته باشد.
چگونه میتوان با استفاده از شاخص پوئل، زمان ورود به بازار و خروج از آن را تشخیص داد؟
این شاخص دارای نموداری از صفر تا ده است که اگر شاخص در این نمودار بالاتر از عدد هشت قرار بگیرد (وارد جعبه قرمز شود) سیگنال فروش برای سرمایهگذاران محسوب شده و در شرایطی که زیر عدد ۵/۰ باشد (وارد جعبه سبز رنگ شود)، میتوان آن را سیگنالی برای خرید تلقی کرد.