در اکثر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، فاکتورهای رسمی به عنوان یک ابزار مهم اقتصادی برای جلوگیری از فرار مالیاتی و شفافسازی درآمد و مبادله فعالان اقتصادی استفاده میشود. مهمترین دلیل ارائه فاکتورهای رسمی توسط فعالان اقتصادی ایجاد شفافیت در معاملات، خرید و فروش و در نتیجه باز شدن دست دولت برای نظارت در فعالیتهای اقتصادی کشور و اخذ مالیاتهای مربوطه است.
فاکتور رسمی را میتوان در اکسل هم تهیه کرد که برای حسابداران و یا صاحبان کسب و کارها بسیار کارآمد میباشد. فایل اکسل فاکتور رسمی را آپاداس ارائه داده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به فروشگاه سایت آپاداس مراجعه فرمایید.
بنابراین فاکتور رسمی فاکتوری است که طبق قوانین وزارت مالیات و دارایی تهیه و به تایید اداره مالیات میرسد. صدور فاکتور رسمی برای کلیه مشاغل کوچک و بزرگ مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده الزامی است.
فاکتور رسمی ربطی به بزرگی و کوچکی واحد تجاری ندارد و هر خریدار میتواند برای وجوه پرداختی خود درخواست فاکتور رسمی کند و در صورت امتناع فروشنده از صدور فاکتور رسمی، جریمه هایی اعمال خواهد شد.
در واقع، مهم نیست که مخاطبان محصول شما افراد هستند یا کسب و کار، یا اینکه محصولات و خدمات شما ارزان یا گران قیمت هستند. در هر صورت اگر مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستید باید به جای پرداخت به مشتریان خود فاکتور رسمی صادر کنید. سازمانهای مالیاتی کشور میتوانند تراکنشهای مالی مرتبط با فعالان اقتصادی را جمعآوری، نظارت و بررسی کنند.
مصرف کنندگان کالا یا خدمات میتوانند بنگاههای اقتصادی بزرگ یا فعالیتهای انسانی باشند. برای ادامه پرداخت به مشتریان خود، در هر دو صورت باید یک فاکتور جداگانه مطابق با شرایط ملکی صادر کنند. طبق ماده 148 قانون مالیاتهای مستقیم اسنادی که به تایید سازمان امور مالیاتی میرسد باید ضمیمه کلیه هزینهها باشد.
نکته دیگر اینکه فقط برای فروش کالای فیزیکی نیاز به فاکتور رسمی نیست، بلکه برای فروش خدمات باید فاکتور صادر شود.
اما فاکتورهای غیررسمی صرفاً جهت اطلاع مشتریان تهیه میشود و استانداردهای مصوب در آن لحاظ نشده است. بنابراین امکان ارائه لایحه غیر رسمی به وزارت دارایی وجود ندارد.
مشخصات فاکتور رسمی:
فاکتور مرجع دارای مشخصات خاصی است که تنها در صورت داشتن این مشخصات می تواند مورد تایید اداره دارایی باشد، در صورت عدم رعایت مشخصات، فاکتور تایید نمی شود.
· شماره سریال در فاکتور رسمی
· مشخصات فروشنده و خریدار در فاکتور رسمی: فاکتورهای خرید و فروش باید اطلاعات خریدار و فروشنده از قبیل کد اقتصادی، شناسه ملی/کد ملی، شماره ثبت، آدرس و کد پستی و دیگر مشخصات آنها را کامل داشته باشند.
· مشخصات کامل فروشنده
· مشخصات کالا یا خدمات مورد معامله: توضیح کالا و خدماتی که معامله شده با ذکر تعداد و قیمت واحد(فی) باید مشخص گردد.
· تخفیف و مالیات و عوارض در فاکتور رسمی: اگر تخفیفی داده شده کسر شود و در آخر هم مالیات و عوارض ارزش افزوده آن محاسبه شود.
· امضا و مهر در فاکتور رسمی: امضاء و مهر برای هر فاکتور نیز لازم بوده و نباید خط خوردگی داشته باشند.
· مدل کاغذ می تواند به دلخواه اشخاص حقیقی و حقوقی، کاغذ تحریر 80 گرمی برای استفاده در پرینتر و یا کاغذ تحریر 60 گرمی برای نوشتار دستی باشد.
· مقدار نسخه یا برگ هم به انتخاب خود شخص است که می تواند دو برگی و یا سه برگی شود و علاوه بر این درباره اندازه کاغذ معمولا انتخاب اشخاص حقیقی و حقوقی اندازه A4 است اما انتخاب اندازه A5 هم مشکلی وجود ندارد.
· شاخص مهم چاپ کردن فاکتور رسمی نوع چاپ شماره سریال آن بوده که باید به صورت چاپ افست یا ملخی به رنگ قرمز و کمی برجسته صورت گیرد که به آسانی برای ممیز دارایی قابل تشخیص بوده و با چاپ دیجیتال و شماره زدن دستی کاملا متمایز می باشد.
درصورت وجود هرگونه سوال با درخواستتان پشتیبانان آپاداس با شما در ارتباط خواهند بود.