یکی از متداولترین دلایل هنگ کردن لپ تاپ و ارورهای سیستمعامل ویندوز ایجاد اختلال و عدم هماهنگی بین سختافزار و نرمافزار یا همان " ارور صفحه آبی " است که با نام های Blue Page, Blue Screen, Blue Screen Of Dead شناخته میشود. این نامگذاری به دلیل رنگ آبی بوجود آمده بر روی صفحه نمایش است. ارور صفحه آبی یا Blue Page ممکن است برای هر کاربری پیش بیاید و پیدان علت آن، شاید برایتان مشکل باشد.
در ویدیو دلایل به وجود آمدن ارور صفحه آبی و نحوه تشخیص علت آن را بررسی میکنیم.
Blue Page چیست؟
ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) یک خطای سیستمی مهم و شناخته شده است و زمانی رخ میدهد که فعالیت سیستمعامل دچار خطا شده و متوقف شود. در این حالت ویندوز به مشکلاتی برخورد کرده که برای جلوگیری از بروز آسیب بیشتر به سختافزار و نرمافزار، ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) را که حاوی اطلاعات مختصری از دلیل آن مشکل است را نمایش میدهد، سپس سیستم مجددا راهاندازی (Restart) میشود.
ارور صفحه آبی (Blue Page , Blue Screen) میتواند به علل متفاوتی ظاهر شود که در ادامه متن به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
نحوه تشخیص علت ارور صفحه آبی
برخی بر این باور هستن که نمایش خطای Blue Page بهدلیل عدم توانایی سخت افزاری لپ تاپ برای اجرای نرم افزار است و راه حل این مشکل جدی را ارتقاء لپ تاپ میدانند. اما توجه داشته باشید ارور صفحه آبی (Blue Page , Blue Screen) یک اختلال ایجاد شده در بین سختافزار و نرمافزار است و ارتباطی به قدرت سختافزار سیستم ندارد.
هنگام نمایش ارور صفحه آبی بر روی صفحه نمایش شکل یک چهره غمگین که بیانگر ایجاد یک مشکل است را مشاهده خواهید کرد همچنین در زیر این تصویر، یک کد QR و یک سطر کد (Stop Code) وجود دارد. با یادداشت کردن و یا حتی اسکن کردن این کد، میتوانید به صفحه پشتیبانی مایکروسافت برای پیداکردن سریعتر مشکل سیستم خود مراجعه کنید.
اگر در اطلاعات مربوط در خط اول مشخصاً نام یک برنامه ذکر شده باشد، کافی است که آن را یک بارحذف (Uninstall) و مجدداً نصب (Install) کنید. اگر به اسم هیچ برنامه خاصی اشاره نشده باشد، خط دوم را یادداشت کنید.
دلایل ایجاد ارور صفحه آبی (Blue Page , Blue Screen)
- خرابی هارد (HDD)
- خرابی و یا ایجاد هر گونه مشکل در رم لپ تاپ
- افزایش دما و خرابی کارت گرافیک : اگر سیستم خنک کننده کارت گرافیک (پردازنده گرافیکی)، در هنگام کار با مشکل مواجه شود و باعث افزایش دمای کارت گرافیک شود، سیستم دچار بلو اسکرین (Blue Page , Blue Screen) میشود.
لازم است بدانید که اگر سرویس دوره ای فن و سیستم خنک کنده (Cooling) به موقع انجام نشود، میتواند آسیب جدی و جبرانناپذیری به دستگاه شما وارد کند.
- هر گونه خرابی مادربرد لپ تاپ (MotherBoard) باعث ایجاد بلو پیج (Blue Page, Blue Screen) می شود.
- در بعضی از موارد، وجود سخت افزارهای جانبی متصل به لپ تاپ نیز میتواند باعث بروز ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) شود. به عنوان مثال اگر به تازگی یک پرینتر را به لپ تاپ خود وصل کردهاید، ابتدا آن را از سیستم خود جدا کنید تا مطمئن شوید ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) از پرینتر نیست.
- آپدیت نامناسب و ناقص میتواند دلیل دیگری برای ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) باشد. به روز رسانی ویندوز
- بدافزارها نیز به فایلهای سیستمی ویندوز آسیب میزنند و امکان ایجاد ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) در سیستم را افزایش میدهند.
SFC (System File Checker) یک خط فرمان است که با اجرای آن، فایلهای ویندوز بررسی و آماده تعمیر میشوند. اجرای SFC ممکن است در برطرف کردن بلو پیج (Blue Page, Blue Screen) به شما کمک کند.
اگر با اجرای تمامی موارد بالا شما موفق به عیبیابی خطای صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) نشدهاید، حال نوبت آن رسیده که از طریق حالت امن ویندوز (Safe Mode) اقدام به بررسی کنید.
حالت امن ویندوز (Safe Mode) این امکان را به شما میدهد که ویندوز را فقط با نرمافزارها و ابزارهای ضروری پیشفرض اجرا کنید، این امر باعث جلوگیری از اجرای نرمافزارهای جانبی در اجرای سیستمعامل میشود. اگر در حالت امن ویندوز (Safe Mode) با ارور صفحه آبی (Blue Page, Blue Screen) مواجه نشدید به این معناست که نرمافزار جانبی یا سرویس خاصی باعث ایجاد این مشکل شده است و لازم است برای بررسی بیشتر به یک متخصص تعمیر لپ تاپ مراجعه کنید.