Starlink یکی از روش های اتصال به اینترنت است. یک سیستم صورت فلکی ماهوارهای است که هدف آن ارائه و پوشش اینترنت جهانی است. این سیستم برای مناطق روستایی و جاهایی که از نظر جغرافیایی اتصال به اینترنت در آن ضعیف است و یا وجود ندارد، مناسب است.
Starlink چگونه کار میکند؟
استارلینک بر روی یک فناوری خدمات اینترنت ماهوارهای کار میکند که از دهههای قبل وجود داشته است. یک سیستم ماهوارهای به جای استفاده از کابل مانند فیبر نوری برای انتقال دادههای اینترنتی، از سیگنالهای رادیویی از طریق خلاء فضا استفاده میکند. ایستگاههای زمینی، سیگنالهایی را به ماهوارهها در مدار ارسال میکنند که در زمان خود، دادهها را به کاربران Starlink در زمین ارسال کنند. هر ماهواره در صورت فلکی استارلینک 260 کیلوگرم وزن و بدنهای صاف دارد. یک موشک One SpaceX Falcon 9 میتواند تا ۶۰ ماهواره را در خود جای دهد.
هدف استارلینک ایجاد یک شبکه با تاخیر کم (سرعت بالا) در فضا است که محاسبات را در زمین تسهیل میکند. هدف، ایجاد یک شبکه جهانی در فضای بیرونی میباشد که کار کوچکی نیست، به خصوص به این دلیل که تاخیر کم یک موضوع مهم است.
SpaceX یک صورت فلکی متشکل از تقریباً ۴۲۰۰۰ ماهواره به اندازه تبلت را پیشنهاد کرده است که در مدار پایین دور کره زمین میچرخند. ماهوارههای مینیاتوری CubeSats که معمولاً در LEO استفاده میشوند، پوشش شبکه محکمی ایجاد میکنند و مدار پایین زمین، تأخیر کمی را ایجاد میکند.
با این حال، استارلینک تنها نیست و چند رقیب از جمله OneWeb، HughesNet، Viasat و Amazon دارد. HughesNet از سال ۱۹۹۶ پوشش سیگنال را از ۲۲۰۰۰ مایلی بالای زمین ارائه داده است، اما استارلینک رویکرد کمی متفاوت را دنبال میکند و موارد زیر را ارائه میدهد.
- Starlink به جای استفاده از چند ماهواره بزرگ، از هزاران ماهواره کوچک استفاده میکند.
- استارلینک از ماهوارههای LEO استفاده میکند که در فاصله ۳۰۰ مایلی از سطح زمین، دور سیاره میچرخند. این مدار کوتاه شده زمین، سرعت اینترنت را بهبود و تاخیر را کاهش میدهد.
- جدیدترین ماهوارههای استارلینک دارای عناصر ارتباطی لیزری برای انتقال سیگنالها بین ماهوارهها میباشد و وابستگی به ایستگاههای زمینی متعدد را کاهش میدهند.
- SpaceX قصد دارد تا ۴۰۰۰۰ ماهواره را در آینده پرتاب کند تا از پوشش ماهوارهای جهانی و از راه دور برای همه مناطق اطمینان حاصل کند.
- استارلینک این مزیت را دارد که بخشی از SpaceX است که علاوه بر پرتاب ماهوارههای Starlink، پرتابهای منظم ماهواره ها را نیز انجام میدهد. سایر ارائه دهندگان ممکن است به دلیل عوامل گران قیمت، نتوانند پرتاب منظم ماهواره را برنامه ریزی کنند.
سرعت اینترنت Starlink چقدر است؟
Starlink دادههای نامحدودی با سرعت بالا از طریق مجموعهای از ماهوارههای کوچک ارائه میدهد که تا ۱۵۰ مگابیت در ثانیه (Mbps) اینترنت را ارائه میدهند. SpaceX قصد دارد این میزان را در ماههای آینده دو برابر کند.
با توجه به تست سرعت Ookla، Starlink سریعترین سرعت متوسط دانلود خود را در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ با سرعت ۱۶۰ مگابیت در ثانیه در Lithuania ثبت کرد. همچنین سرعت ۹۱ مگابیت در ثانیه در ایالات متحده، ۹۷ مگابیت در ثانیه در کانادا و ۱۲۴ مگابیت در ثانیه در استرالیا دارد. استارلینک در مکزیک سریعترین اینترنت ماهوارهای و در آمریکای شمالی با سرعت دانلود متوسط ۱۰۵.۹۱ مگابیت بر ثانیه میباشد. همچنین Speedtest نشان داد که سرعت آپلود حداقل ۳۳ درصد در ایالات متحده کاهش داشته است.
از ۱۶.۲۹ مگابیت بر ثانیه در سه ماهه اول ۲۰۲۱ به ۹.۳۳ مگابیت در ثانیه در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ طبق وب سایت استارلینک، سرعت و تأخیر بالا در اکثر مکانها تا ۲۰ میلی ثانیه ارائه میشود.
هزینه استفاده از استارلینک چقدر است؟
استارلینک سه بسته اینترنتی زیر را ارائه میدهد:
- اینترنت Starlink: این بسته برای مصارف مسکونی طراحی شده است و ماهانه ۱۱۰ دلار به اضافه ۵۹۹ دلار برای تجهیزات هزینه دارد.
- کسب و کار استارلینک: بسته کسب و کار دو برابر آنتن دهی دارد به همراه سرعت اینترنت سریعتر میباشد. هزینه آن ۵۰۰ دلار در ماه و خرید تجهیزات به مبلغ ۲۵۰۰ دلار است.
- Starlink RV: در ژوئن ۲۰۲۲، کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده به SpaceX اجازه داد تا از Starlink برای وسایل نقلیه متحرک، از جمله وسایل نقلیه تفریحی، خطوط هوایی، کشتیها و کامیونها استفاده کند. بنابراین، افرادی که در جاده هستند اکنون میتوانند با پرداخت ۱۳۵ دلار در ماه به اضافه ۵۹۹ دلار برای قطعات، به سرویس استارلینک RV دسترسی داشته باشند.
برای درخواست سرویس، کاربر باید آدرس خود را در وب سایت استارلینک وارد کند تا دسترسی خدمات در منطقه را بررسی کند. اگر این سرویس در دسترس نباشد، Starlink تاریخ تقریبی از زمان رسیدن آن را ارائه میدهد. اکثر کاربران برای ماهها در لیست انتظار میمانند و بیشتر لیستهای انتظار به اوایل سال ۲۰۲۳ منتقل شدهاند. مطلب مدیریت استفاده اینترنت در ویندوز را بخوانید.
استارلینک کجا موجود است؟
استارلینک در حال حاضر به ۳۶ کشور با پوشش محدود، خدمات ارائه میدهد. در ایالات متحده، این شرکت قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۳ پوشش خود را به سایر نقاط قاره ایالات متحده گسترش دهد. چند کشور از جمله پاکستان، هند، نپال و سریلانکا به عنوان «Coming soon» در نقشه پوشش استارلینک علامتگذاری شدهاند. Starlink در حال حاضر برنامهای برای ارائه خدمات به چندین کشور از جمله روسیه، چین، کوبا و کره شمالی ندارد.
نقشه پوشش آن در وب سایت این شرکت میباشد که کجا استارلینک را ارائه میدهد.
چگونه به استارلینک وصل شویم؟
هنگامی که کاربران درخواست استارلینک دهند، یک کیت Starlink دریافت میکنند که شامل یک دیش ماهوارهای، یک پایه دیش و یک روتر Wi-Fi مخصوص استارلینک میباشد. همچنین دارای یک کابل برق و یک کابل 23 متری برای اتصال دیش به روتر است.
برای استفاده، مشتریان استارلینک ابتدا باید دیش ماهواره را برای دریافت سیگنال و ارسال به روتر تنظیم کنند. این شرکت گزینههای مختلفی را برای نصب ارائه میدهد، از جمله برای حیاط، پشت بام و نمای بیرونی خانه میباشد. همچنین یک برنامه Starlink برای اندروید و iOS وجود دارد که برای راهنمایی کاربران در انتخاب بهترین مکان و موقعیت برای گیرندههای خود استفاده میکند.
آیا میتوانید از استارلینک در آب و هوای بد استفاده کنید؟
استارلینک با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی ناهموار طراحی شده است.
ثابت شده است که استارلینک که برای کنترل طیف گستردهای از دما و شرایط آب و هوایی طراحی و آزمایش شده است، در برابر سرما و گرمای شدید، برف، باران و بادهای شدید مقاومت میکند و حتی میتواند برف را آب کند.
Starlink از ماهوارههای LEO و یک آنتن phased array برای کمک به حفظ عملکرد خود در شرایط آب و هوایی شدید استفاده میکند. در ادامه به بررسی چگونگی عملکرد ماهواره استارلینک در شرایط مختلف آب و هوایی میپردازیم.
هوای ابری: یک روز ابری معمولی روی Starlink تأثیری نخواهد گذاشت. ابرهای طوفانی میتوانند بر سیگنالها تأثیر بگذارند، این ابرها مرطوبتر و متراکمتر هستند که میتواند نقش مهمی در تخریب سیگنال ماهواره ایفا کنند.
باران: باران ملایم معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند، اما یک بارندگی شدید میتواند بر کیفیت سیگنال Starlink تأثیر بگذارد. باران شدید با ابرهای غلیظ و متراکم همراه است. هر چه ابرها متراکمتر باشند، احتمال مسدود شدن سیگنالهای رادیویی که به ماهوارههای استارلینک میرسند و از آنها میآیند، بیشتر میشود.
بادها: دیش Starlink که به درستی محکم و نصب شده باشد، تحت تأثیر بادهای شدید قرار نخواهد گرفت. دیش استارلینک دارای یک آنتن آرایه مرحلهای میباشد که میتواند ماهوارههایی را که در بالای سر خود پرواز میکنند بدون نیاز به حرکت فیزیکی ردیابی کند. این همچنین به جلوگیری از قطع شدن سیگنال کمک میکند.
برف: بارش برف خفیف نباید بر سیگنالهای Starlink تأثیر بگذارد، اما برف سنگین به دلیل تجمع رطوبت میتواند عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد. دیش Starlink دارای عملکرد گرمایشی است که برف را به طور خودکار ذوب میکند، اما اگر تجمع برف در بالای آن باشد، ممکن است برای جلوگیری از مشکلات سیگنال، آن را به صورت دستی تمیز نمایید.
باران و یخ: مانند باران و برف، برف و یخ سنگین نیز میتواند بر سیگنالهای استارلینک تأثیر منفی بگذارد. عملکرد گرمایش به طور خودکار یخ و برف را ذوب میکند، اما اگر یخ زدگی یا بارانی سنگین باشد، به مداخله دستی برای تمیز کردن دیش نیاز دارد.
مه: مه معمولی نباید سیگنال استارلینک را تحت تأثیر قرار دهد، اما مه غلیظ میتواند باعث از دست دادن یا قطع سیگنال شود. مه سنگین رطوبت زیادی را حمل میکند و میتواند به اندازه کافی متراکم باشد که سیگنال را قطع کند.
چند ماهواره استارلینک در فضا وجود دارد؟
در ۲۴ جولای ۲۰۲۲، SpaceX، ۵۳ ماهواره را در سی و سومین پرتاب Starlink در سال ۲۰۲۲ پرتاب کرد. این به دنبال پرتاب موفقیتآمیز در ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۲ است که در آن ۴۶ ماهواره استارلینک به مدار فرستاده شد. این شرکت تاکنون تقریبا ۳۰۰۰ ماهواره را در مدار زمین پرتاب کرده است.
هدف Starlink ارائه پوشش اینترنت پرسرعت در مناطق دورافتاده و روستایی است، اما برخی از کاربران از سیگنالهای نقطهای شکایت دارند.