بازی های پلتفرمر از قدیمیترین سبکهای بازیهای ویدئویی محسوب میشوند. حتماً شما با یکی دوتا از این بازیها خاطره دارید. وقتی به صفحه نمایشی چشم میدوختید و در آن صرفاً یک کاراکتر با گرافیکی نه چندان عالی از روی سکوها میپرید و شما با هیجان او را دنبال میکردید. اما این روزها بازی های پلتفرمر جذابتر شدهاند. با ما همراه باشید تا با ژانر پلتفرمر و بهترین بازیهای آن آشنا شویم.
پلتفرمر چیست؟
در سبک پلتفرمر، یا بازی ویدئویی پلتفرم، چالش اصلی کاراکتر اصلی پیمودن راه در بازی معمولاً با پریدن از روی سکوهاست. نمونههای کلاسیک بازی های پلتفرمر بازیهای Pitfall ،Donkey Kong ،Mega Man ،Kid Icarus ،Prince of Persia و Earthworm Jim هستند. Platformerها معمولاً گرافیک دو بعدی دارند و بازیکنان کاراکترهایی را کنترل میکنند که بر روی صفحه نمایش از درهها میپرند و از صخرهها بالا میروند. در ادامه به اختصار چندین نمونه از انواع بازی های پلتفرمر را به شما معرفی میکنیم.
پازل پلتفرمر
پازل پلتفرمرها تلفیقی از دو ژانر پازل و پلتفرمر هستند. در ساختار پلتفرمری این سبک بازی، شما در عمل در بازی با چالش حل معماها یا همان پازلها روبرو هستید و باید آنها را حل کنید. از نمونههای این سبک میتوان InMost، Limbo ،Little Nightmares و بازی آسان Unravel را نام برد.
بازی پلتفرمر Run and Gun
سبک بازی Run and gun از زمان انتشار بازی Contra توسط کونامی به شهرت رسید. این بازیها را گاهی بازیهای شوتر پلتفرمر هم مینامند. ریشههای این سبک از بازی اغلب به بازیهای Arcade و کلاسیک برمیگردد. بنابراین، این بازیها معمولاً خطی و سخت هستند. بازیهایی هم هستند که شوتینگهای زیادی دارند اما در این دسته قرار نمیگیرند. از مثالهای سبک Run and gun میتوان Vanguish ،Cuphead و Bulletstorm را نام برد.
بازی پلتفرمر سینماتیک
پلتفرمرهای سینماتیک، ژانر فرعی کوچکی از بازیهای پلتفرم، معمولاً نسبت به پلتفرمرهای مرسوم، واقعگرایی نسبی دارند. این نوع بازیها بر روی حرکات روان و شبیه به زندگی واقعی تمرکز میکنند و فیزیک غیرطبیعیای که در دیگر بازی های پلتفرمر شاهد آن هستیم در پلتفرمرهای سینماتیک جایی ندارد. برای اینکه بازیهای این سبک به واقعیت نزدیک شوند، کاراکترهای بسیاری از آنها (که از Prince of Perisa شروع شد) با استفاده از تکنیکهای پویانمایی طراحی شدند. اگر کنجکاو شدید درباره یکی از این تکنیکها بدانید، مطالعه مقاله بازیگران واقعی گربه Stray را به شما پیشنهاد میکنیم.
بازی پلتفرمر Comical Action
در ژاپن به بازیهای این سبک “Comical Action games” یا CAG میگویند. بازی کلاسیک این سبک Mario Bros و در واقع مبدع این ژانر است. هرچند که Bubble Bobble هم تاثیر بسیاری بر آن داشته. در این بازیها صرفاً یک صفحه نمایش وجود دارد و مراحل بدون اسکرول و اغلب بازی کوآپ دو نفره هستند. مرحله زمانی به پایان میرسد که تمام دشمنان بر روی صفحه نمایش را شکست داده باشید و به ازای هر دشمنی که ناپدید میشود، امتیاز شما به صورت میوه یا هر آیتم دیگری به امتیازاتتان اضافه میشود. CAGها منحصراً در ژاپن ساخته شدند. از بازیهای این سبک میتوان Don Doko Don ،Snow Bros و Nightmare in the Dark را نام برد.
بازی پلتفرمر ماجراجویی
بسیاری از بازیها عناصر بازیهای ماجراجویی اکشنی مثل The Legend of Zelda را با عناصر بازیهای نقشآفرینی ترکیب میکنند. معمولاً این عناصر شامل توانایی کشف مناطق جدید با دسترسی آزاد به نقاط مختلف یا با تواناییها یا آیتمهای تازه هستند. بسیاری از بازیهای دو بعدی مثل فرانچایزهای Metroid و Castlevania جزو مشهورترین بازیهای این سبک هستند. برای همین گاهی بازیهای این سبک را Metroidvania (مترویدوانیا) هم مینامند. بازی Castlevania: Symphony of the Night از بازیهای مشهور این سبک در مجموعه Castlevania است. دیگر مثالهای این سبک Hollow Knight و هر دو بازیهای مجموعه Ori با نامهای Ori and the Blind Forest و Ori and the Will of the Wisps را شامل میشوند.
سبک پلتفرمر Auto-runner
در بازی های پلتفرمر Auto-runner، شخصیت بازیکن در یک مسیر ثابت در تمام مرحله حرکت میکند و پرشهای چالشبرانگیزی ندارد. اما برای عبور از موانعی که بر سرراهش ظاهر میشوند، باید عکسالعمل سریعی داشته باشد. Endless runner، زیرمجموعه این سبک، مراحلی دارد که شما تا ابد آنها را ادامه میدهید. Endless runnerها معمولاً به کمک تکنیک تولید رویهای یا procedural generation طراحی میشوند. بازیهای Auto-runner در پلتفرمهای موبایل موفق هستند؛ زیرا اغلب کاراکتر بازی با یک ضربه بر روی صفحه نمایش گوشی میپرد.
ادامه این مطلب را در منبع بخوانید.