حسابداران افرادی هستند که معمولاً به کلیه امور مربوط به فعالیتهای مالی شرکتها و سازمانها میپردازند. بنابراین ابتدا باید در امور مالی شرکت اختیارات کلی ایجاد کرده و در قالب عنوانهای اصلی و فرعی ساماندهی کنند.
در غیر این صورت، کارهای انجام شده به درستی پیگیری نمیشود. این موضوع به ویژه برای شرکتها و سازمانهایی با ساختار گسترده و شبکههای مالی پیچیده ضرورت بیشتری پیدا میکند. از آنجایی که ما نیاز به ایجاد و مدیریت اطلاعات مالی زیادی داریم، نمیتوانیم این کار را جز ایجاد سفارشات عمومی مدیریت کنیم.
کدینگ حسابداری صرفاً طبقهبندی و ترتیب دستهبندی فعالیتهای حسابداری است که به حسابداران اجازه میدهد تا عملیات و معاملات مالی را بر اساس موضوع فعالیت و سطح فعالیت سازماندهی کنند.
معنای لغوی کدینگ، همان مرتبسازی است. بنابراین ترکیب آن با کلمه حسابداری به معنای کدینگ حسابها، با سطوح مختلف و کدهای مختلف است.
در کدینگ حسابداری در واقع ما برای جلوگیری از سردرگمی در اطلاعات مالی، کدینگ حسابداری مینامیم بنابراین طراحی کدینگ حسابداری برای تمامی سازمانها، شرکتها و مشاغل اعم از کوچک و بزرگ و یا دولتی و خصوصی ضروری است.
در طراحی کدینگ حسابداری باید به مواردی مانند اصول و استانداردهای حسابداری، فعالیتهای سازمان یا شرکت، کنترلهای داخلی و گزارشهای مورد نیاز داخلی یا خارجی و ساختار بر اساس این نکته توجه شود.
کدینگ حسابداری یک امر حرفهای محسوب میشود و باید توسط افراد حرفهای یا حسابداران و مدیران مالی مجرب انجام شود.
بنابراین کدینگ یکی از موضوعات مهم در مطالعات حسابداری است که باید به خوبی مطالعه شود. در واقع کدینگ مربوط به کسب و کار خاصی نیست و برای همه کسب و کارها کاربرد دارد. برخی از اهداف آن عبارتند از:
- استانداردسازی و اعمال نظم در فرآیندهای مالی بر طبق یک گروهبندی مخصوص
- تهیه گزارشاتی دقیق و کارآمد با سرعت و دقت بالا
- ایجاد سهولت در ثبت اسناد حسابداری و به حداقل رساندن میزان خطا
- ایجاد بستری مناسب برای آنالیز دادههای مالی و محاسبهی موجودیها
- کمک به تصمیمگیری مدیران و ذینفعان سازمان برای ادامه فعالیت مجموعه
پس کدینگ بخشی جدا نشدنی از حسابداری است، جهت آشنایی با انواع کدینگ و مراحل آن پیشنهاد میشود جزوه جامع کدینگ حسابداری را دانلود و مطالعه کنید.