چگونه درگاه بانکی بگیریم؟
در سالهای اخیر گسترش فروشگاههای اینترنتی، استفاده از شیوههای پرداخت آنلاین را در میان کاربران رایج کرده است. امنیت بالای تراکنشها، سهولت و سرعت در فرآیند پرداخت، برای کاربران در کنار امکانات مدیریتی فوقالعاده برای صاحبان کسب و کارها، سرویس درگاه پرداخت را هر روز نزد کاربران محبوبتر میکند. اکنون تمام فروشگاهها و کسب و کارهای اینترنتی دارای سایت، میتوانند به سادگی و بدون نیاز به برنامهنویسان، یک درگاه بانکی داشته باشند. در این مقاله تلاش میکنیم ابتدا انواع درگاه پرداخت و چگونگی دریافت آنها شرح بدهیم، و سپس به شکلی کاربردی آموزش ساخت درگاه پرداخت اینترنتی و راهاندازی درگاه پرداخت برای سایت های گوناگون را به کاربران ارائه بدهیم.
آشنایی با انواع درگاه پرداخت
به طور کلی دو نوع درگاه پرداخت اینترنتی وجود دارد که شامل: درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم و درگاه پرداخت اینترنتی واسط میباشد. توجه کنید که تفاوت بنیادی این دو نوع درگاه بانکی، اصولا به شرکتهای ارائه دهندهی آنها برمیگردد. در واقع درگاه بانکی مستقیم را شرکتهایی موسوم به شرکت PSP به متقاضیان ارائه میکنند، اما درگاه بانکی واسط توسط شرکتهای پرداخت یار در اختیار کاربران قرار میگیرد. با این وصف در ادامه به شکل فهرستوار تفاوتهای دیگر این دو نوع درگاه پرداخت را شرح خواهیم داد.
تفاوت های درگاه بانکی مستقیم و واسط:
- الف. دریافت درگاه پرداخت مستقیم مستلزم دریافت اینماد یا همان نماد الکترونیکی اعتماد است. اما این شرط برای دریافت درگاه بانکی واسط الزامی نیست. به طور کلی مراحل دریافت درگاه بانکی واسط در قیاس با مراحل دریافت درگاه بانکی مستقیم بسیار سادهتر و کوتاهتر است.
- ب. درگاه پرداخت مستقیم اصولا به صورت اختصاصی بر روی سایت مورد نظر کاربران نصب و فعال میشود. این امکان نیز وجود دارد که نام و آرم کسب و کار شما بر روی صفحه پرداخت، نمایش داده شود.
- پ. وقتی از درگاه بانکی مستقیم استفاده میکنید، بانک مورد نظر کارمزدی هنگام پرداختها از شما کسر نخواهد کرد. اما در درگاههای واسط، کارمزدی متناسب با خدمات از شما کسر خواهد شد.
- ج. در سرویس درگاه پرداخت مستقیم، تسویه حساب به شیوهی پایا انجام میشود. به عبارت دیگر مبالغ تراکنشها مستقیما به حساب شما وایز میشوند. اما در سازکار درگاه بانکی واسط، ابتدا باید مبلغ تراکنشها به حساب شرکت واسط واریز گردد و سپس بهصورت پایا عمل تسویه صورت خواهد گرفت.
برای مقایسه جامع و کامل درگاه پرداخت به همراه جدول به مقاله”مقایسه درگاه پرداخت واسط و مستقیم” مراجعه کنید.
روش دریافت درگاه بانکی مستقیم
برای بهرمندی و ساخت درگاه پرداخت مستقیم، نیازی به مراجعهی حضوری به بانک نخواهید داشت. در واقع تمام مراحل دریافت درگاه بانکی مستقیم به صورت آنلاین انجام خواهد شد. اصولا شرکتهای PSP که ارائه دهندهی درگاه بانکی مستقیم هستند، زیر نظر بانکها فعالیت میکنند. برای نمونه درگاه پرداخت بانک ملت را شرکت بهپرداخت ملت به متقاضیان و واجدین شرایط واگذار میکند. بنابراین گام اول برای دریافت درگاه بانکی مستقیم، داشتن حساب در بانک مورد نظر خواهد بود. اگرچه برخی از بانکها مانند بانک سامان برای واگذاری درگاه پرداخت، الزامی به داشتن حساب در آن بانک برای متقاضی تعریف نمیکنند.
نکتهی بعدی که در فرآیند دریافت درگاه بانکی مستقیم اهمیت دارد، داشتن اینماد یا نماد اعتماد الکترونیکی است. برای این منظور باید به سایت https://enamad.ir مراجعه کنید. همچنین از بهمن ماه سال ۱۳۹۹، داشتن کد مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی الزامی شده است. در واقع متقاضی باید مدارک و تقاضای خود را در سایت سازمان امور مالیاتی نیز ثبت نماید. آنگاه پس از تایید تقاضا و مدارک فرد، کد مالیاتی مورد نظر به او اختصاص داده خواهد شد. در آخر نیز پس از آنکه متقاضیان موفق به کسب اینماد و همانطور که شرح داده شد، کد مالیاتی مخصوص شدند، باید به سایت شرکتی که درگاه را ارائه میدهد مراجعه کرده و مراحل زیر را طی نمایند :
- یک. فرم آنلاین درخواست درگاه پرداخت بانکی را پر کنید.
- دو. گاهی نیاز است میان شما و شرکت ارائه دهندهی این سرویس، قراردادی کتبی نیز منعقد شود. این مرحله بستگی به نوع سیاستگذاریهای آن شرکت دارد.
- سه. مرحلهی احراز هویت و ارائهی مدارک را بگذرانید.
- چهار. پس از اینکه مدارک و هویت حقیقی یا حقوقی شما بررسی و تایید شد، درگاه پرداخت مورد نظر را دریافت خواهید نمود.
روش دریافت درگاه بانکی واسط
درگاه بانکی واسط اصولا یک درگاه پرداخت اینترنتی است که میان شما و شرکتهای PSP به صورت واسطه عمل میکند. به عبارت دیگر شرکتهای پرداخت یار در ازای دریافت کارمزدی از پیش تعیین شده از هر تراکنش، یک درگاه پرداخت اینترنتی واسط در اختیار متقاضیان قرار میدهند. وجود این کارمزد دریافتی در سرویس درگاه واسط ، در حقیقت به علت ارائهی خدماتی از جمله سرعت و سهولت در فرآیند پرداخت، و برخورداری از دانشنامه و کدهای نمونه است.
علاوه بر اینها سرویس درگاه واسط از سیستم پشتیبانی مطلوبی نیز برخودار میباشد. همچنین دریافت درگاه بانکی واسط عموما شرایط و مراحل سادهتری دارد، از همین رو همواره کسبوکارهای بسیاری علاقمند به دریافت این نوع درگاه پرداخت آنلاین میباشند. سازکار درگاه واسط نیز به این صورت است که ابتدا مبالغ واریزی به حساب شرکت پرداخت یار واریز میشود و سپس بهصورت اتوماتیک و روزانه، این شرکتها پس از کسر کارمزد خود، مبالغ را به حساب شما واریز خواهند نمود.
مراحل دریافت درگاه بانکی واسط را در زیر فهرست خواهیم کرد :
- یک. وارد سایت یکی از شرکتهای پرداخت یار شوید و سپس ثبت نام کنید.
- دو. برای عبور از مرحلهی احراز هویت، اسکن کارت ملی و اسکن شناسنامهتان را ارائه کنید.
- سه. پس از تأیید اطلاعات هویتی، آدرس سایت را برای دریافت درگاه ، ثبت نمایید.
- چهار. در این مرحله براساس نیاز و اطلاعات ثبت نام، آموزشهای لازم برای پیادهسازی و نحوهی اتصال درگاه پرداخت به سایت و همچنین API مورد نظر را از طرف شرکت دریافت خواهید کرد. در نهایت نیز با اعلام شماره کارت، شماره حساب و شماره شبا برای حساب مقصد خود، مراحل درخواست درگاه بانکی واسط را به آخر خواهید رساند.
- پنج. سپس میتوانید درگاه مورد نظر را بر روی سایت خود فعال کنید.
در یک سایت فروشگاهی چند درگاه پرداخت میتوان قرار داد؟
از آنجا که استفاده از درگاه پرداخت چندگانه میتواند در بهبود تجربه کاربری مشتریان سایت شما اثرگذار باشد و در نهایت با ارائه چند گزینه متفاوت دست مشتری را برای انتخاب درگاه هماهنگ با کارت بانکیاش باز بگذارد، توصیه میکنیم تا حد امکان سایت فروشگاهی خود را به درگاه چند گانه مجهز کنید. خوشبختانه در این مورد منع قانونی خاصی وجود ندارد و شما میتوانید از هم درگاه مستقیم مانند درگاه بهپرداخت ملت و هم از درگاههای واسط مانند درگاه رایانپی، درگاه وندار و … در کنار یکدیگر استفاده کنید. بنابراین در یک سایت فروشگاهی شما میتوانید به صورت توامان چندین درگاه پرداخت متنوع را در اختیار مشتریان خود قرار دهید.
درگاه پرداخت در سیستمهای مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا در واقع نوعی بستر آماده است که شما میتوانید به کمک آن به سادگی سایت خود را مدیریت کرده و همواره به روز نگه دارید. اکنون در میان کاربران، معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا وردپرس و جوملا میباشند. همچنین در زمینهی فروشگاهی نیز سیستمهای مدیریت محتوای درپال و اپن کارت بیشترین کاربرد را دارند. در ادامه به شیوهای ساده آموزش نصب درگاه پرداخت در هر یک از این سیستمهای مدریت محتوا را شرح خواهیم داد.
آموزش نصب درگاه پرداخت در وردپرس
گفتیم که به طور کلی دو روش مستقیم و واسط برای ساخت درگاه پرداخت اینترنتی وجود دارد. نکته اینجاست که در هر دو روش ذکر شده، نصب و فعالسازی افزونهی مورد نظر در سایت شما الزامی خواهد بود. یکی از پلاگینهای پر کاربرد در میان کاربران سیستم مدیریت محتوای وردپرس که سایت شما را به فروشگاهی اینترنتی مبدل خواهد کرد، افزونهی ووکامرس نام دارد. با این وصف در ادامه به آموزش نصب درگاه پرداخت اینترنتی برای سایتی خواهیم پرداخت که از پلاگین ووکامرس استفاده میکند.
آموزش نصب درگاه پرداخت مستقیم
از پیش میدانید که برای دریافت درگاه بانکی مستقیم چه مراحلی را باید طی کنید. بنابراین پس از دریافت درگاه پرداخت مستقیم وارد سایت خود بشوید و در مخزن وردپرس افزونهی درگاه ووکامرس بانک مورد نظرتان ( مثلا افزونهی درگاه پرداخت ووکامرس بانک سامان) را نصب و فعالسازی نمایید. در برخی موارد افزونهی مورد نظر در مخزن وردپرس وجود ندارد. در این صورت دو راه برای شما وجود خواهد داشت: اول اینکه به سایت شرکت مراجعه کرده و آن را دانلود نمایید، و دوم اینکه در صورتی که پلاگین مورد نظر را نیافتید، آن را از منابع معتبر دیگری خریداری کنید.
سپس در مرحلهی بعدی در پیشخوان وردپرس منو ووکامرس، به قسمت پیکربندی بروید. در آن قسمت گزینهی زبانهی پرداخت را انتخاب کنید و بلافاصله درگاه بانکی را فعال نمایید و روی گزینهی مدیریت کلیک نمایید.
حالا باید در این مرحله تنظیمات پایهای درگاه پرداخت خود را فعال کنید. این تنظیمات شامل مواردی هستند که در ادامه شرح خواهیم داد:
- عنوان درگاه: در این بخش باید یک عنوان یا نام برای درگاه بانکی خود انتخاب کنید.
- توضیحات درگاه: همانطور که از عنوان این بخش پیدا است، باید توضیحات مربوط به درگاه پرداخت خود را در آن وارد نمایید.
- تنظیمات حساب بانکی: در این قسمت باید اطلاعات مربوط به حساب بانکی متصل به درگاه پرداخت خود را وارد نمایید. اطلاعاتی شامل ترمینال آیدی، نام کاربری و رمز عبور.
- تنظیمات عملیات پرداخت: در این مرحله پیامهایی را که پس از هر تراکنش بر روی سایت نمایش داده میشود، تعریف خواهید کرد. پیامهایی مانند پرداخت موفق، پرداخت ناموفق و انصراف از پرداخت.
در نهایت نیز باید تمام تنظیمات خود را ذخیره کنید. تبریک میگوییم؛ شما به همین سادگی یک درگاه پرداخت برای سایت بصورت مستقیم خود ایجاد نمودید.
آموزش نصب درگاه پرداخت واسط
برای نصب یک درگاه بانکی واسط در وردپرس ابتدا باید در مخزن وردپرس افزونهی درگاه پرداخت ووکامرس را جستجو کرده و در ادامه مراحل نصب و فعالسازی آن را انجام بدهید.
بعد از آن درست مثل روش ساخت درگاه بانکی مستقیم، در پیشخوان وردپرس منو ووکامرس به قسمت پیکربندی وارد شوید و آنجا زبانهی پرداخت را انتخاب کنید. اکنون پس از آنکه گزینهی پرداخت امن را فعال نمودید، بر روی آیکون مدیریت کلیک کنید.
سپس باز هم مانند روش ساخت درگاه مستقیم، تنظیمات پایهای مربوط به درگاه پرداخت ووکامرس را انجام بدهید. این تنظیمات همچنان شامل موارد عنوان درگاه، توضیحات درگاه و تنظیمات عملیات پرداخت خواهد بود و به همان شیوهای که در روش ساخت درگاه مستقیم شرح دادیم انجام میشود. تنها تفاوت در این است که برای تنظیمات عملیات پرداخت، به یک کلید مخصوص یا کد مشتری نیاز خواهید داشت که از قبل و هنگام دریافت درگاه در اختیار شما قرار داده شده است. بنابراین باید کد مخصوص را در قسمت تنظیمات عملیات پرداخت در سایت خود وارد کنید. در نهایت نیز با ذخیرهی تنظیمات، کار را به سرانجام برسانید.
در آخر این نکته را نیز اضافه مینماییم که امکان استفاده از درگاه پرداخت برای سایتهایی که از دیگر سیستمهای مدیریت محتوا مانند پرستاشاپ، جوملا، درپال، اپن کارت و … بهره میبرند نیز با استفاده از افزونه مخصوص به هر کدام وجود خواهد داشت.
آموزش تصویری و گام به گام اتصال درگاه پرداخت به وردپرس