بروزرسانی بایوس مهم تر از آن چیزی است که فکر میکنید.
بایوس اغلب برای سالها در لپ تاپ افراد دست نخورده باقی میماند، اما واقعاً نباید اینطور باشد. به خاطر داشته باشید که اگر یک آپدیت در دسترس باشد، بهتر است آن را به روز نمایید، حتی اگر در حال حاضر هیچ چیزی روی سیستم شما مشکلی نداشته باشد. در مزایای بروزرسانی ویندوز، به بررسی بیشتر اهمیت آپدیت پرداخته ایم.
ممکن است گاهی اپدیت بایوس لپ تاپ سخت به نظر برسد.
روند بروزرسانی بایوس بسیار ترسناک است و اگر مشکلی در هنگام آپدیت بایوس پیش بیاید، لپ تاپ/کامپیوتر شما میتواند به یک وسیله بدون استفاده تبدیل شود. به همین دلیل بسیاری از کاربران این کار را انجام نمیدهند مگر اینکه مجبور باشند.
آپدیت های مکرر بایوس به دلایل مشخصی عرضه میشوند. در اینجا برخی از دلایل اصلی که چرا باید بایوس را آپدیت نمایید، آمده است.
۱- پشتیبانی از سخت افزارهای جدید
یکی از اصلی ترین دلایلی که کاربران BIOS خود را به روز میکنند، امکان استفاده از سخت افزاری است که قبلاً قادر به استفاده از آن نبوده اند. رایج ترین مثال در این مورد CPUها هستند. در حالی که CPUهای جدید هر یک یا دو سال یکبار رونمایی میشوند، سوکتهای CPU بیشتر از خود CPU دوام دارند و چنانپه سوکت یکسان باشد، شما نمیتوانید یک مادربرد قدیمی را بردارید و یک CPU جدیدتر روی آن قرار دهید و انتظار داشته باشید که به درستی کار کند. در عوض، مادربردها پس از معرفی CPUهای جدید با آپدیت بایوس با آن تراشهها سازگار میشوند.
به لطف آپدیت بایوس، مادربردهای AMD Ryzen AM4 در سال ۲۰۱۷ توانستند از چندین نسل از پردازندههای جدید AMD استفاده کنند و این امکان را فراهم میکردند که از نسل اول پردازندههای Ryzen به رایزن قدرتمند سری ۵۰۰۰ بدون تغییر مادربرد یا اکثر سخت افزارها، استفاده کنند. Intel کمی بیشتر درگیر تعویض سوکت است، اما اگر پردازنده اینتل نسل دوازدهم دارید و میخواهید لپ تاپ خود را به نسل سیزدهم ارتقا دهید، میتوانید با بروزرسانی بایوس این کار را انجام دهید. البته، ویژگیهایی وجود دارد که این تراشهها از آنها پشتیبانی میکنند که شاید مادربردهای قدیمی تر از آنها برخوردار نیستند، مانند پشتیبانی از PCI Express Gen 4، اما تراشه با سیستم شما کار میکند.
آپدیت بایوس میتواند برای سایر ارتقاهای سخت افزاری مانند ارتقا رم تاثیر گذار باشد. اگر قطعه جدیدی بر روی لپ تاپ نصب شود، اما به درستی کار نکند، این احتمال وجود دارد که با (البته بسته به سازنده مادربرد) یک آپدیت کردن بایوس بتوان آن را برطرف کرد.
2. آپدیت های امنیتی
بعد از موارد بالا آپدیت های امنیتی را داریم. ذکر کلمات security و patch در یک به روزرسانی باعث میشود برخی افراد بلافاصله مردد شوند و دلیل آن کاملاً قابل فهم است. اما اهمیت ایمن نگه داشتن لپ تاپ را نمیتوان نادیده گرفت.
سیستم عامل لپ تاپ، مرتباً آپدیت میشود. مهم است در این به روزرسانی ها سیستم عامل خود را ایمن نگه دارید. یک سیستم عامل ایمن باید هر گونه تهدید احتمالی را دور نگه دارد و اغلب این کار را انجام میدهد، اما اگر ویروس رایانه به مادربرد راه پیدا کند، همه چیز میتواند به سرعت خراب شود. دستکاری در بایوس و وجود ویروسها در بخش بوت میتواند آسیب زیادی به لپ تاپ شما وارد کنند.
اگر BIOS security update صادر شده باشد، اغلب دلیلی دارد. یک حفره امنیتی وجود دارد و به روزرسانی آن را برطرف میکند. مانند، آپدیت بایوس که برای صدها لپ تاپ Lenovo صادر شد و تعداد انگشت شماری از مشکلات امنیتی را برطرف کرد که مهاجم میتوانست از آن برای خواندن حافظه SMM استفاده کند. البته، بیشتر به روزرسانیهای امنیتی جزئی هستند. اما این هرگز ایده بدی نیست که آپدیت های امنیتی ویندوز خود را انجام دهید.
3. بهبود پایداری سیستم
اغلب مشکلات BIOS در مادربردها یافت و برطرف میشوند.
کاربران با بایوس خود تعاملی ندارند، اما اگر داشتند هم، متوجه مشکل آن نمیشدند. مشکلات بایوس خود را به روشهای دیگری نشان میدهند.
آنها میتوانند به صورت باگهای سیستم، کند شدن لپ تاپ، عملکرد نا مناسب دستگاههای جانبی و قطعات سخت افزاری، یا حتی ارور صفحه آبی یا از کار افتادن لپ تاپ در سیستم عامل شما ظاهر شوند. اگر متوجه مشکلی در لپ تاپ خود شدهاید که طی چندین به روزرسانی ادامه داشته (حتی اگر صدها بار آن را گزارش کردهاید) و هنوز برطرف نشده است، ممکن است لازم باشد در بایوس بررسی نمایید و ببینید آیا این مشکل در بایوس است یا خیر و اینکه چگونه این مشکل را برطرف نمایید.
آیا باید BIOS خود را به روز نمایید؟
اگر یک به روزرسانی برای بایوس وجود دارد، آن را اعمال نمایید. این کار به شما کمک میکند سیستم خود را تقویت نمایید. چرا که ممکن است با یک مسئله روبه رو شوید. پس چرا همین الان این کار را نمیکنید؟ حتی ممکن است متوجه شوید که لپ تاپ شما یک دکمه فلش سریع بایوس دارد.