مهندسی برق یکی از محبوبترین رشتههای دانشگاهی در گروه ریاضی-فیزیک است و بسیاری از افراد نخبه و رتبههای برتر کنکور، این رشته مهندسی را برای تحصیل انتخاب میکنند. بااینحال، این شغل سختیهای زیادی دارد و بازار کار آن اگرچه خوب و قابلقبول است؛ اما در مقایسه با سایر رشتههای مهندسی تفاوت محسوسی ندارد. امروزه، هر سازمانی که در ساخت و نگهداری زیرساختها فعالیت داشته باشد، نیاز به استخدام دستیار مهندس برق دارد.
این شغل نیز همانند سایر مشاغل مهندسی، در کشورهای توسعهیافته رشد کندی دارد. در مقابل، در کشورهای در حال توسعه که هنوز زیرساختها کامل نشدهاند و پروژههای ساختوساز با سرعت قابل توجهی در حال زیاد شدن هستند، نیاز به این رشته بسیار زیاد است. انتظار میرود که بازار کار این شغل در دنیا، از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹ حدود سه درصد رشد داشته باشد که کمتر از میانگین رشد تمامی مشاغل است.
در این مطلب میخواهیم در رابطه با وظایف مهندسان برق، بازار کار، میزان حقوق و درآمد مهندس برق صحبت کنیم و در ادامه معروفترین مشاغل این حوزه را به شما معرفی کنیم.
مسئولیتها و وظایف مهندسان برق
به طور کلی وظیفه یک متخصص برق در پروژههای ساختوساز، طراحی تأسیسات ولتاژ بالا مثل سیستمهای سیمکشی و سیستمهای روشنایی است. همچنین متخصصان برق، سیستمهای الکتریکی و کنترل را به خوبی میشناسند. اونا مسئولیت طراحی هر ابزار و وسیلهای که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از نیروی الکتریسیته و برق استفاده میکند را برعهده دارند. آنها میتوانند سیستمهای الکتریکی و دستگاههای الکترونیکی را بررسی کنند تا از عملکرد صحیح و ایمن آن مطلع شوند.
تحصیلات مورد نیاز برای استخدام مهندسان برق
رشته برق یکی از بهترین انتخابها در رشته علوم ریاضی است و از گذشته رقابت سختی هم برای پذیرش آن در دانشگاه وجود داشته است. این رشته در برخی از دانشگاهها در سطح کاردانی ارائه میشود اما بیشتر شرکتها به دنبال استخدام مهندس برق با حداقل تحصیلات کارشناسی هستند. حتی برخی سازمانهای بزرگ و معتبر برای مشاغل حساس و مهم ترجیح میدهند مهندسان برق با مدرک کارشناسی ارشد و حتی بالاتر را در اولویت جذب و استخدام قرار بدهند. بدیهی است هرچقدر مدرک تحصیلی شما در رشته برق و الکترونیک بالاتر باشد پست شغلی بالاتر، مسئولیت بیشتر و در نهایت درآمد و حقوق بیشتری هم خواهید داشت.
مهندسان برق میتوانند در چه موقعیتهای شغلی استخدام شوند؟
این گروه شغلی شامل مشاغل بسیار متنوعی میباشد. متخصصین این حوزه، مدارها و سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی را در سازههای بزرگ و کوچک، طراحی میکنند. به طور کلی مشاغل مختلف این حوزه را میتوان به چندین گروه تقسیمبندی کرد که در زیر به آنها میپردازیم.
- نقشهکش برق
نقشههای فنی سیستمهای سیمکشی ساختمانها و زیرساختها را تهیه میکنند. این نقشهکشها، علاوه بر کار در پروژههای ساختوساز ساختمانها، در پروژههای ساخت خطوط انتقال نیرو و حتی در نیروگاهها نیز مشغول به کار میشوند. این متخصصان، با معماران و مهندسان دیگر همکاری میکنند. اکثر این مهندسین با نرمافزار اتوکد الکتریکال کار میکنند.
- طراح روشنایی
طراحان روشنایی، روی سیستمهای روشنایی ساختمانها کار میکنند و نقشههای سیستمهای روشنایی را طراحی مینمایند. طراحان روشنایی با طراحان داخلی، مهندسین ساختمان، متخصصان برق و معماران، همکاری دارند. طراحی روشنایی در ساخت ساختمانهای مسکونی، تجاری یا حتی صنعتی کاربرد دارد.
- مهندسان برق قدرت
متخصصان شاخهی قدرت معمولا توسط وزارت نیرو برای طراحی، اجرا و نگهداری از سیستمهای نیروگاهی و برقرسانی استخدام میشوند.
- مهندسی پزشکی
علاوه بر متخصصان مکانیک، متخصصان الکترونیک نیز میتوانند شغل مهندسی پزشکی را انتخاب کنند. در این شغل، از ترکیب اصول مهندسی با علوم پزشکی استفاده میشود. مهندسین پزشکی به طراحی و ساخت دستگاهها، تجهیزات، سیستمهای کامپیوتری و نرمافزارهای مورد نیاز در پزشکی کمک میکنند. پیشبینی میشود که این رشته، از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹، حدود پنج درصد رشد داشته باشد.
- مهندسی هوافضا
تمامی هواپیماها، ماهوارهها و موشکها، دارای سیستمهای الکترونیکی پیچیدهای هستند. بنابراین، متخصصان الکترونیک میتوانند به عنوان مهندس هوافضا مشغول به کار شوند. بازار کار هوافضا از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود سه درصد رشد خواهد داشت.
- مهندسی سخت افزار
کسانی که در زمینهی الکترونیک تخصص دارند میتوانند به طراحی و ساخت سیستمهای سختافزاری کامپیوتری مشغول شوند. مهندسین سختافزار، سیستمها و قطعات کامپیوتری مثل مدارها، پردازندهها، روترها، حافظههای کامپیوتری و … را طراحی کرده و توسعه میدهند. بخش زیادی از کار طراحی سختافزار، به صورت تحقیق و توسعه است. رشد این شغل بسیار کند است و انتظار میرود که از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، تنها دو درصد رشد داشته باشد.
- تکنسین الکترومکانیک
بسیاری از دستگاههای مکانیکی، به صورت الکترونیکی کنترل میشوند. بنابراین، یکی از مشاغلی که متخصصان الکترونیک میتوانند در آن استخدام شوند، مهندسی الکترومکانیک است. این متخصصان، دستگاههای رباتیک و الکترومکانیکی را طراحی کرده و میسازند. آنها از ترکیب مهندسی مکانیک و الکترونیک در ساخت این دستگاهها استفاده میکنند. میزان مشاغلی که تکنسینهای الکترومکانیک میتوانند در آنها مشغمول شوند، در بین سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹، تنها سه درصد رشد خواهد داشت.
در ادامه به برخی دیگر از شغلهایی که مهندسان برق میتوانند کار کنند، اشاره میکنیم.
- مهندسی برق خودرو
- مهندسی کنترل
- طراحی و توسعهی شبکه
- مهندسی مخابرات
- برنامهنویسی الکترونیک و الکتریسیته
- مهندسی فروش
- مونتاژکار و تعمیرکار الکترونیک
میزان حقوق و دستمزد مهندس برق در ایران و جهان چقدر است؟
احتمالا تا به الان متوجه شدهاید مشاغلی مثل مهندس الکترونیک، مهندس مخابرات و کارشناس ابزار دقیق و طراح مدارهای الکترونیکی همگی جزء گروه شغلی اصلی مهندسی برق در نظر گرفته شدهاند. به نظر میرسد میانگین حقوق و درآمد مهندس برق در تمام مشاغل به شرح زیر است:
- میانگین حقوق کارشناس مهندسی برق ۵.۶ میلیون تومان است
- درآمد مهندس برق در سطح کارشناسی ارشد در سال ۱۴۰۰ به ۸.۴ میلیون تومان رسیده است.
- متوسط درآمد ماهانه مهندسین برقی که با سالها سابقه کار به سطح مدیریتی رسیدهاند حدود ۱۰.۸ میلیون تومان است
البته این میزان حقوق و درآمد در شهر تهران است و مسلما دریافتی مهندسان برق در شهرهای بزرگ و کوچک کمتر از پایتخت است.
حقوق مهندس برق در انگلیس
مهندسین برق در کشور انگلیس هم به طور میانگین سالیانه 62.141 پوند درآمد دارند. به همین ترتیب، یک مهندس برق جونیور با سابقه کاری کمتر از 3 سال 43.430 پوند و یک مهندس سینیور با سابقه کاری بیشتر از 8 سال 77.188 پوند در سال درآمدزایی خواهند داشت.
نتیجهگیری
در این مقاله، در رابطه با مشاغل مختلف در حوزهی استخدام مهندسی برق و بازار کار آنها صحبت کردیم. همانطور که دیدید، بازار کار مشاغل مختلف در این حوزه، مثال بازار کار مهندسی برق کنترل، بازار کار الکترونیک، بازار کار رشتهی قدرت و .. تفاوت چندانی با هم دیگر ندارند. بنابراین، در انتخاب بهترین گرایش مهندسی برق، مجبور شدیم تنها به درآمد مهندسین برق در صنایع مختلف، استناد کنیم.
برای مشاهده آگهیهای استخدام روز کلیک کنید.