لپ تاپ: به رایانه شخصی کوچک و قابل حمل گفته میشود، وزن لپ تاپ به اجزای تشکیل دهنده آن بستگی دارد و معمولا بین 1 تا 7 کیلوگرم است. برق لپ تاپ از یک باتری تامین میشود که با یک آداپتورAC/DC شارژ میشود.
لپ تاپها بنابر نوع کاربردشان به چند دسته تقسیم میشوند که شامل: لپ تاپ دانشجویی، مالتی مدیا، صنعتی(تجاری)، خانگی، گیمینگ و گرافیکی.
قطعات سختافزاری لپ تاپها که در حین خرید باید به اطلاعات و کیفیت آنها توجه کرد:
مادربرد: اصلیترین قطعه لپ تاپ است و وظیفه کنترل پردازشگر مرکزی و ایجاد ارتباط بین سایر قطعات را برعهده دارد. پورتهای لپ تاپ، CPU و کارت گرافیک روی مادربرد قرار دارند.
CPU : پردازنده یا واحد پردازش مرکزی که مغز کامپیوتر هم شناخته شده است به صورت یک تراشه بر روی برد اصلی سیستم مادربرد نصب میشود و از قطعات اصلی لپ تاپ است. CPU وظیفه مدیریت تمام مراحل پردازش دادهها، عملکردهای ریاضی و منطقی، مقایسهای و مقایسههای مربوط به آدرسدهی را انجام میدهد، این سختافزار برای پردازش به برق نیاز دارد و به همین دلیل گرما تولید میکند که برای خنک کردن آن از فن (Heat sink) استفاده میشود ؛ یک قطعه آلومینیومی یا مسی که دقیقا روی پردازنده قرارمیگیرد.
GPU (کارت گرافیک): پس از پردازنده، کارت گرافیک لپ تاپ از اهمیت بالایی برخورداراست. این قطعه وسیله پردازش تصویر و ارتباط با مانیتور است. کارت گرافیک اطلاعات پردازنده را برای نمایش در صفحه نمایش آماده میکند، کیفیت تصویر به میزان قدرت پردازنده و حافظه بستگی دارد. پردازش تصاویر و ارتباط با صفحه نمایش از مهمترین وظایف کارت گرافیک است. کارت گرافیک دو خروجی برای صفحه نمایش و تلویزیون دارد. همچنین رم منحصر به خودش را دارد که تصاویر برای نمایش در مانیتور چند لحظه در این رم ذخیره میشوند. در حال حاضر سه شرکت Nvidia، AMD، Intelاز بهترین و باکیفیتترین تولیدکننده کارت گرافیک هستند.
HDD (هارد دیسک): قطعهای که برای ذخیرهسازی به طور دائم است و ظرفیت آن با گیگابایت و ترابایت اندازهگیری میشود. این قطعه یک صفحه انعطاف پذیر دارد که با چرخش یک هد بر سطح آن اطلاعات به صورت مغناطیسی ذخیره میشوند. سرعت چرخش این صفحه را با RMP اندازهگیری میکنند. هارد در 3 سایز متفاوت تولید میشود: 1.8 اینچ، 2.5 اینچ، 3.5 اینچ که دو مورد اول بیشتر در دستگاههای قابل حمل استفاده میشود.
RAM: مخفف Random access memory است که به معنی دسترسی تصادفی حافظه است. رم، حافظه موقت لپ تاپ است که انجام تمام عملیات لپ تاپ وابسته به آن است و با هربار خاموش کردن لپ تاپ اطلاعات آن به طور کامل از بین خواهد رفت. امروزه بیشتر از رم DDR4 با ظرفیت 32 گیگابایت استفاده میشود.
در خرید لپ تاپ باید به کیفیت و گارانتی آن توجه کرد و از اطلاعات این قطعات باخبر شد تا بتوان لپ تاپی مناسب با نیاز کاربردی خریداری کرد.