بازیهای ویدئویی از دیرباز تا به امروز توانستهاند جزء سرگرمیهای محبوب و پرطرفدار در میان افراد باشند. در دهههای اخیر، سرویس بازی ابری هم به دو بستر اصلی برای اجرای بازیها یعنی کنسولهای بازی و رایانههای شخصی یا PC اضافه شدهاند.
زمانی در دهه ۸۰ میلادی، شرکتهای اپل، IBM و دیگر تولید کنندهها به دنبال رواج کامپیوترها در هر خانه بودند. آن زمان صنعت بازی هنوز به محبوبیت خاصی نرسیده بود. بازیگرانی که امروز بر بازار کنسولها فرمانروایی میکنند، در آن دهههای طلایی اسم و رسمی در این صنعت نداشتند، البته اگر اصلاً صنعتی را برایشان در نظر بگیریم!
امروز هم هر سرویس بازی ابری که شروع به کار میکند، از خودمان میپرسیم آیا این همان راه حل نهایی صنعت بازی برای رسیدن به حداکثر پتانسیل ممکن است؟ شاید اکنون سرویسهای ابری هم همان دهه هشتادی را میگذرانند که زمانی دور، رایانهها پشت سر گذاشتند! به هر حال ما در این مقاله به بررسی و مقایسه این سه بستر میپردازیم.
کنسول و PC؛ از دو جهان متفاوت
مزایای کنسولهای بازی در مقابل رایانههای شخصی بسیار هستند. سادگی استفاده، هزینههای کمتر، عملکرد بهینه، انحصاری بودن برخی بازیها و قابلیت اتصال سریع به تلویزیون را نمیتوان در خصوص یک کنسول بازی نادیده گرفت. کنسولها دارای سختافزار و نرمافزار مخصوص خود هستند که برای بازیهای ویدئویی بهینه شدهاند و عملکرد عالی را ارائه میدهند. همچنین، بازیهای انحصاری که بر روی کنسولها ارائه میشوند، میتوانند عامل تصمیمگیری برای خرید یک کنسول بهخصوص از پلی استیشن، ایکس باکس یا نینتندو باشند.
در سمت مقابل قادر هستیم همین منطق را برای PC هم به کار ببریم. رایانهها امکانات گستردهتری را برای بازیها فراهم میکنند و میتوانند برخی از بازیهای کراسپلتفرم را با کیفیت بسیار بیشتری اجرا کنند.
همچنین، امکان ارتقای سختافزاری و نصب مادها، پلاگینها و پچها در رایانهها از مزایای دیگر آنها است. اما هر PC گیمینگ همراه با معایبی نظیر پیکربندی و نصب نرمافزارهای پیچیدهتر، هزینه بالای سخت افزار (مخصوصاً هزینه اولیه) و نیاز به تخصص فنی برای بهرهبرداری حداکثری به دست مشتریان میرسد.
معایب همه جا هستند، مزایا بعضی جاها
البته ناگفته نماند همه این ویژگیها تا قبل از همان لحظهای به چشم میآیند که شروع به صحبت درباره معایب کنسولهای بازی کنیم. از جمله این معایب میتوانیم به محدودیت امکانات و فقدان ارتقای سخت افزار، هزینه بالای برخی بازیها، هزینه سرویسهای آنلاین برای بازی روی شبکه و نیاز به خرید تجهیزات جانبی اشاره کنیم.
سرویسهای بازی ابری یا استریم مثل پلی پاد به همینسان، نقاط قوت و ضعف خود را به نمایش میگذارند اما به نظر نمیرسد که نکات منفی سرویسهای کلاود گیمینگ در آینده هم پابرجا باشند. در این روش، بازی ها روی سرورهای ابری اجرا میشوند و تصویر و صدا به دستگاه کاربر ارسال میشود. این سرویسها امکان بازی در هر زمان و مکانی را فراهم میکنند و نیازی به خرید سخت افزار قدرتمند نیست.
همچنین، به روزرسانیها و پیکربندی نرمافزارها به صورت خودکار انجام میشوند. به هر حال باید این را هم به خاطر داشته باشیم که برای استفاده از سرویس های بازی ابری، نیاز به اتصال پایدار به اینترنت با سرعت بالا است.
هزینه مالی و زمانی، سهولت استفاده و قابلیت حمل
از لحاظ هزینه، کنسولهای بازی معمولاً هزینههای اولیه پایینتری نسبت به رایانههای شخصی دارند. با خرید یک کنسول، شما تمامی سختافزارها و نرمافزارهای لازم برای اجرای بازیها را در یک بسته کامل دریافت میکنید. اما در رایانههای شخصی، ممکن است نیاز به خرید و ارتقای قطعات سختافزاری در مرور زمان، نصب سیستم عامل، توجه به بهروزرسانی نرمافزارها و … باشد. در مقابل، سرویس های بازی ابری معمولاً با داشتن اشتراک ماهانه و یک هزینه نازل دائمی، اجازه میدهند که به مجموعهای از بازیها بدون نیاز به متعلقات اضافه دسترسی پیدا کنید.
در مورد دسته یا کنترلر نیز، کنسول های بازی دارای کنترلرهای خاصی هستند که برای بازیهای ویدئویی بهینه شدهاند. این کنترلرها از جمله دوال سنس، از دکمهها و ویژگیهای اضافی بهره میبرند که کار با بازیها و لذت بردن از آنها را راحتتر میکنند. رایانههای شخصی همچنین از کنترلرها و دستههای بازی پشتیبانی میکنند، اما عموماً با استفاده از صفحه کلید و موس پیکربندی میشوند که شاید برای بعضی از بازیها تجربه کاربری متفاوتی را به ارمغان بیاورند.
سرویسهای بازی ابری نیز اغلب از کنترلرها پشتیبانی میکنند و شما میتوانید آنها را به دستگاه خود متصل کنید. شایان ذکر است که پلی پاد از مدتها پیش از دسته پشتیبانی میکند. قابلیت انتقال و حمل و نقل نیز برای مقایسه این پلتفرمها مهم است. کنسولهای بازی قابلیت حمل و نقل آسان دارند و شما میتوانید آنها را به هر مکانی ببرید و به تلویزیون وصل کنید تا بازی کنید. البته در نسل نهم، این موضوع چندان برای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس صدق نمیکند.
PC و سرویسهای ابری متفاوتتر از کنسول میتازند
رایانههای شخصی نیز قابلیت حمل و نقل دارند، اما به دلیل ساختار پیچیدهتر و وابستگی به قطعات جانبی، ممکن است این کار کمی سختتر باشد. لپ تاپهای گیمینگ به مراتب در این زمینه بهتر عمل میکنند. در مورد سرویس های بازی ابری، شما میتوانید از هر دستگاهی با اتصال به اینترنت به بازیها دسترسی داشته باشید و این خودش مفهوم جدیدی از بازی در هر زمان و قابلیت حمل است!
یکی دیگر از عوامل مهم برای مقایسه این پلتفرمها، جمعیت و ارتباط جامعه گیمینگ و بازیکنان است. کنسولهای بازی معمولاً دارای جمعیت بزرگی از بازیکنان هستند و شما میتوانید با دوستان خود به راحتی بازی کنید. رایانههای شخصی نیز امکان بازی آنلاین را بدون هزینههای اضافه فراهم میکنند و ارتباط بازیکنان در سطح جهانی فراهم است. در سرویسهای بازی ابری عمدتاً همیشه بخش آنلاینی از کامیونیتی وجود دارند که برای هر کاری آمادگی دارند، زیرا در این حالت شما همیشه به اینترنت دسترسی دارید!
کامیونیتی مذکور در سرویسهای بازی ابری پتانسیل بالقوهای برای متحول کردن سبک و سیاق بازیهای آنلاین دارند. در چنین حالتی، میتوانیم به احتمالاتی فکر کنیم که در بازیهای آفلاین یا وابسته به سختافزار به سختی انجامپذیر هستند. Death Stranding نمونهای از اتصال غیرمستقیم ولی همیشگی افراد را در بازیها نشان میدهد. شاید سرویسهای بازی ابری در آینده چنین خلاقیتهایی را به شدت گسترش دهند.
اولویتها در PC، کنسول یا سرویس ابری بر آینده ارجحیت دارند
در نهایت، انتخاب پلتفرم مناسب برای بازی های ویدئویی وابسته به نیازها و اولویتهای شما است. اگر به سهولت استفاده و بازیهای انحصاری علاقه دارید، کنسولهای بازی میتوانند انتخاب مناسبی باشند. اگر به امکانات گسترده و ارتقای سختافزار توجه نشان میدهید، رایانههای شخصی شاید سطح دیگری از تصمیمگیری را به روی شما بگشایند. همچنین، اگر از بازی در هر زمان و مکان لذت میبرید، سرویسهای بازی ابری مسلماً اغوا کننده ظاهر خواهند شد.
در مورد کتابخانه بازیها و انتشار بازیها نیز هر یک از پلتفرمها ویژگیهای متمایزی را به رخ میکشند. پیشتر درباره کنسولها سخن گفتیم؛ رایانههای شخصی در سمت مقابل دسترسی باز و گستردهای به بسترهای فروشگاهی مثل Steam، Epic Games و GOG را مهیا میکنند. تخفیفهای هر فروشگاه و خدماتش متفاوت است و شما در بند محدودیتهای کنسولها نیستید. در مورد سرویسهای بازی ابری نیز بسته به اشتراک و موردی که استفاده خواهید کرد، کتابخانه بازیها تغییر میکند. همچنین در چنین سرویسهایی مفهوم دانلود و نصب و آپدیت بازی کاملاً از بین میرود و تجربه هر عنوانی، به صورت فوری است.
یک مزیت دیگر سرویسهای ابری پشتیبانی از پلتفرم موبایل یا پلتفرمهایی است که اصولاً در دنیای بازی جا ندارند! برای مثال شما نمیتوانید بازیهای بومی کنسول یا رایانه را روی یک موبایل تجربه کنید اما سرویسهای ابری این گزینه را ممکن میکنند. البته در انتها، نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید، تجربه و لذت شخصی شما از بازیها است. هر پلتفرم اعم از رایانه، کنسول و کلاود گیمینگ، به تجربه یکتا و یگانه خودش شهرت دارد. شما به عنوان یک کاربر، مخاطب و گیمر باید با توجه به علاقه و نیازهای خود، پلتفرمی را انتخاب کنید که بهترین تجربه بازی را برایتان فراهم میکند.
منبع: پلی پاد تی وی