ثبت لوگو چیست
ثبت رسمی لوگو به صاحبان کسب و کارها کمک می نماید که به راحتی و تنها با یک تصویر، پلمپ دفاتر محصولات خود را معرفی و ویژگی های مختلف آن را بیان کنند. از طرف دیگر، این امر ضمن بازاریابی برای مشاغل، مانع از سو استفاده سایرین از لوگو مدنظر می گردد. یکی از پرسش های مهم در این زمینه، این است که، ثبت لوگو چیست و ماهیت آن چه می باشد.
برای پاسخ به این پرسش که ثبت لوگو چیست در ابتدا می بایست، تعریفی از لوگو ارائه نمود. لوگو تصویری است که مشخص کننده محصول یا خدمات خاصی باشد و از طریق آن، از دیگر خدمات و محصولات جدا شود. در واقع لوگو، نوعی از علامات تجاری است که تنها از یک تصویر، برای معرفی کالا و یا خدمات، استفاده می نماید.
با توجه به مطالب فوق، می توان چنین نتیجه گیری نمود که ثبت لوگو، انجام فرآیند رسمی و قانونی، ثبت یک تصویر به نام شخص در رابطه با خدمات و محصولات وی، در اداره مالکیت معنوی می باشد. ثبت لوگو باعث می شود که یک شرکت با آن تصویر خاص شناخته شده و کسی نتواند از آن تصویر، برای معرفی خدمات و محصولات خود استفاده نماید.شرایط و قوانین ثبت لوگو
ثبت رسمی لوگو و تصویر، همانند ثبت سایر علامات تجاری، مستلزم رعایت شرایطی می باشد. این شرایط هم شامل شخص متقاضی و هم شامل لوگو درخواستی او می شود. به جهت آشنایی علاقمندان با شرایط و قوانین ثبت لوگو، در این قسمت از مقاله، ضوابط و مقررات ثبت لوگو بر طبق مواد قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری ارائه گردیده است.
شرایط و قوانین ثبت لوگو برای متقاضی به این صورت است که فرد، در ابتدا می بایست با داشتن شماره تلفن به نام و ایمیل در دسترس، برای ثبت نام و ایجاد کارتابل در سامانه مرکز مالکیت معنوی اقدام نماید. بدون ایجاد حساب کاربری به نام، امکان استفاده از خدمات سایت، من جمله ثبت لوگو، برای فرد مهیا نمی باشد.
علاوه بر شرایط لازم برای متقاضی، لوگو و تصویر درخواستی وی نیز می بایست ضوابط ذکر شده در این زمینه را دارا باشد. در صورت فقدان این شرایط، تقاضای ثبت لوگو از سوی مرکز مالکیت معنوی رد خواهد گردید. ضوابط ثبت لوگو در ماده 32 قانون ثبت علامات تجاری ارائه گردیده که بر طبق آن، یک لوگو و تصویر می بایست حائز شرایط ذیل باشد:
بتواند کالاها یا خدمات یک موسسه را از کالاها و خدمات موسسه دیگر متمایز سازد.
خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه نباشد.
مراکز تجاری یا عمومی را گمراه نکند.
عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم یا سایر نشان های مملکتی، نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس شده اند، نبوده و حتی جز اجزاء آن نیز نباشد. در صورتی که مقام صلاحیتدار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن را صادر نماید، ثبت لوگو مزبور با مشکلی مواجه نخواهد بود.
لوگو، عین تصویر یا شبیه عکس تجاری نباشد که برای کالا یا خدمات مشابه یا غیر مشابه موسسه دیگر (در ایران) ثبت شده است.
لوگو، عین علامتی نباشد که قبلا به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم بوده و یا دارای حق تقدم برای همان کالا خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی می گردد.
در صورتی که شخص بتواند، لوگو خود را با داشتن شرایط مذکور به ثبت رساند، از تمام حقوق و مزایای قانونی آن بهره مند خواهد بود. ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص بیان می دارد: «حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.» بنابراین، شخص دیگری، غیر از صاحب لوگو، حق استفاده از تصویر مزبور را نخواهد داشت.